Baiut accident ecologic

29/03/2018 8390 vizualizări

Pe 27 martie, în jurul orei 3:30 dimineața, un zgomot puternic a precedat viitura cu apă de mină la fosta mină Băiuț. Localnicii comunei maramureșene Băiuț au intrat în alertă,...
Citește mai mult

20/10/2017 18934 vizualizări

Autoritățile române se confruntă cu o nouă poluare accidentală la un iaz de decantare de lângă Baia Mare. Gravitatea situației este însă puțin comunicată în spațiul public, în contextul în care Guvernul pregătește o nouă Lege a Minelor, la fel de controversată ca cea din 2013 [1][2].

În 17 octombrie 2017, în urma unei defecțiuni la o sondă inversă, apă și steril au fost deversate necontrolat din iazul de decantare de la Bozânta. Iazul aparține companiei de stat REMIN S.A. Primele informări oficiale din partea autoritățile au apărut abia după două zile. Multe semne de întrebare persistă în continuare.

Avaria s-a produs în noaptea de 16 spre 17 octombrie. Creșterea debitului de apă evacuată a fost observată dimineața de personalul de întreținere și supraveghere al companiei. Comunicatul Prefecturii Maramureș nu a făcut nicio referire oficială privind cantitatea de steril deversată [3].

“Din discuțiile avute cu autoritățile am aflat că dimensiunea conului de evacuare era de 120 de metri și că se estimează că debitul a ajuns până la aproximativ 100 litri/secundă. Volumul de apă și steril evacuate a depășit capacitatea canalelor de refulare, astfel că a ajuns pe un teren deținut de Remin, iar de acolo în pârâul Bozânta și ulterior în râurile Lăpuș și Someș. Deversarea a durat peste 12 ore și, potrivit comunicatului oficial, ‘evacuarea de apă și steril a fost oprită în cursul nopții de 17 octombrie’. După calculele noastre, volumul evacuat a fost de ordinul miilor de metri cubi”, a declarat Roxana Pencea Brădățan din partea rețelei Mining Watch România.

Sterilul iazului de decantare Bozânta conține concentrații crescute de metale grele, precum mangan, cupru și fier. Momentan autoritățile nu au făcut nicio precizare privind substanțele toxice deversate sau privind impactul asupra mediului și comunităților.

De asemenea, nu se precizează nimic despre eventuale sancțiuni acordate companiei miniere.

Exploatările miniere din Maramureş au lăsat în urmă probleme ecologice deosebite, care pot genera oricând în accidente ecologice la cele 17 iazuri de decantare și aproximativ 300 halde de steril. Potrivit unor estimări mai vechi, pentru ecologizarea iazurilor de decantare din Maramureş e nevoie de peste 91 de milioane de euro. Până în 2013, s-au alocat numai 15% din fondurile necesare.

Update:

În cazul deversării de la Bozânta, autoritățile continuă să se ascundă după deget. La întrebările noastre adresate Administrației „Apele Române”, Sistemul de Gopodărire a Apelor Maramureș ni s-a răspuns cu obișnuitele asigurări că nu sunt probleme, situația e sub control, peștii au rezistat, fără însă să ni se furnizeze niciun fel de răspunsuri sau informații concrete.

Am cerut informații asupra modului în care au fost monitorizate cursurile de apă afectate, locurile unde au fost efectuate măsurători și care a fost bateria de teste pentru a ne asigură că s-au făcut determinările potrivite și nu au fost lăsați nedetectați eventuali poluanți. Acestea nu ne-au fost furnizate.

De asemenea, am întrebat care au fost exact substanțele determinate și în ce cantități. Ne-am interesat de cantitatea deversată și de existența în aval a bazinelor de apă potabilă, a instalațiilor de irigații, sau a altor situații prin care această deversare poate afecta comunitățile. Singura informație furnizată a fost că nu există bazine de colectarea apei potabile. Nimic despre substanțe, sau concentrații.

În privința cianurii, ni se spune că „determinările nu au pus în evidenţă cantităţi relevante”, fără însă să ni se comunice concentrațiile, locurile unde sau făcut determinări, sau orice date relevante.
De asemenea, nici acum nu am primit vreo informație despre eventuale sancțiuni aplicate în acest caz.
Condamnăm lipsa de transparență a autorităților și modul superficial în care tratează un eveniment cu posibil impact asupra mediului, comunităților și a sănătății.

Găsiți mai jos comunicatul instituției:

Informare de presă SGA Maramureș

***

Note:

Foto credit: Adevărul
[1] Legea specială pentru Roșia Montană (L475/2013) și Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr.85/2003 (PL-x nr. 573/2013)
[2] Guvernul României reia legea exproprierii naționale, http://miningwatch.ro/guvernul-romaniei-reia-legea-expropierii-nationale/
[3] Comunicat de presă Prefectura Maramureș – Iaz de decantare Bozânta, Remin

Citește mai mult

09/02/2015 5438 vizualizări

Consiliul Local Baia Mare și Romaltyn Mining se înfruntă cu argumente juridice în instanță, în procesul deschis de către compania minieră pentru a forța funcționarea uzinei sale de procesare, cu...
Citește mai mult

03/02/2014 5567 vizualizări

German version  3 februarie 2014, Deva – Astăzi, noi, cetăţeni din România şi Germania am ocupat sediul Minvest Deva pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la favorizarea...
Citește mai mult

31/01/2014 4572 vizualizări

La doar câteva luni de la începerea procesării sterilului la Baia Mare, s-a produs accidentul cu cianuri din 30 ianuarie 2000, cunoscut ca 'al doilea Cernobîl' din cauza impactului devastator...
Citește mai mult

17/09/2013 3535 vizualizări

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian nu va ataca la instanţa de contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local al municipiului Baia Mare nr.120/2013 privind schimbarea destinaţiei zonei unde ar fi urma să...
Citește mai mult

09/09/2013 3376 vizualizări

Un nou termen în procesul deschis de Romaltyn Primăriei Baia Mare a avut loc luni, 9 septembrie, la Tribunalul Maramureş. Magistraţii maramureşeni au decis amânarea cauzei pentru data de 17...
Citește mai mult

13/08/2013 5500 vizualizări

Raportul Mining Watch România cuprinde o trecere în revistă a principalelor activităţi miniere din ultimii douăzeci de ani, întreprinse în zona Baia Mare. Raportul cuprinde detalieri ale activităţii miniere realizate...
Citește mai mult