Domnule Cioloș, sprijiniți ministrul mediului în interzicerea cianurii

13/05/2016 2620 vizualizări

CĂTRE: PRIM-MINISTRULUI DACIAN CIOLOȘ

Stimate Domnule Prim Ministru Dacian Cioloş,

Ministrul mediului, doamna Cristiana Paşca-Palmer, solicită cabinetului dumneavoastră să sprijine recomandarea sa de interzicere a mineritului cu cianuri prin adoptarea acesteia ca poziţie oficială a Guvernului.

Vă rugăm să susţineţi apelul doamnei ministru şi să obţineţi şi sprijinul întregului cabinet în acest sens. Interzicerea cianurii în minerit este o măsură extrem de necesară. Ce tragedie ar fi însă pentru ţara noastră şi viitorul ei dacă această recomandare ar fi respinsă sau lăsată deoparte de cabinetul dumneavoastră!

Cetăţenii României au o opinie fermă pentru oprirea utilizării acestei substanţe, una dintre cele mai toxice substanţe cunoscute pentru omenire, deoarece ţara noastră a suferit de pe urma ei poate mai mult decât oricare alta din Europa. De fiecare dată ni s-a spus că tehnologia ultra-modernă va preîntâmpina orice accident, dar de fiecare dată s-au întâmplat accidente! La Certej în 1971 digul iazului de decantare a cedat atât de rapid încât nu s-a mai putut face nimic; s-au pierdut atunci 89 vieţi. Mai recent s-au înregistrat accidentele de la Baia Mare şi Baia Borşa din 2000, ca un Cernobâl acvatic. Deci este momentul să punem capăt!

Este o ocazie pe care vă rugăm să o folosiţi!

De ce important?

Mai mulţi miniştri din Guvern vor încerca probabil să insiste asupra utilizării cianurii, susţinând că va aduce bunăstare prin crearea de locuri de muncă. Alţii s-ar putea folosi de frică, spunând că firmele miniere străine vor da în judecată România pentru adoptarea unei legi în interesul public. Nu vă lăsați intimidat de aceste afirmații. Exemple din întreaga lume ne arată că mineritul cu cianuri nu aduce bunăstare sau locuri de muncă pe termen lung, ci alimentează corupţia, dependenţa şi produce sărăcie.

Un sondaj la nivel naţional desfăşurat în martie 2016 a arătat că 66% dintre români vor interzicerea mineritului pe bază de cianuri. 70% dintre respondenți consideră că turismul, agricultura și punerea în valoare a patrimoniului este o soluție mai bună pentru crearea aceluiași număr de locuri de muncă decât deschiderea unei exploatări miniere. În zonele Centru (86%) și Sud-Vest (88%), valorizarea metodelor alternative de creare de locuri de muncă este îmbrațișată de mai mulți oameni decât în oricare alte zone din România. Acest lucru arată că publicul vrea interzicerea cianurii, inclusiv cei direct afectaţi şi care trăiesc din minerit. Vă rugăm să vă alăturaţi cetăţenilor şi să nu ţineţi cont de cei care răspândesc frică, cei care nu vor schimbare!

Legea minelor din România nu permite în mod explicit utilizarea cianurii. Acest lucru este reglementat prin autorizaţia integrată de mediu. Ministrul care are în subordine chiar autoritatea responsabilă cu reglementarea utilizării cianurii tocmai v-a recomandat dumneavoastră şi cabinetului pe care îl conduceţi să puneţi capăt utilizării cianurii!