Venezuela obligată să plătească 1,5 mld USD în urma unui arbitraj internațional

31/08/2016 5405 views

Cum a folosit o companie minieră din Rusia un tratat de investiții canadian pentru a da în judecată Venezuela pentru suma de 1,5 mld USD

Rusoro Mining s-a declarat ieri învingătoare în războiul juridic de patru ani pe care l-a dus cu guvernul Venezuelei cu privire la naționalizarea industriei miniere aurifere în 2011. Compania a câștigat 1,3 mld USD de la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor legate de Investiţii al Băncii Mondiale (International Center for Settlement of Investment Disputes – ICSID).

Disputa a început în 2011, când președintele de atunci, Hugo Chavez, a naționalizat industria minieră auriferă din Venezuela. În ciuda cooperării inițiale cu guvernul, Rusoro a pretins ulterior că dreptul său de exploatare a fost expropriat fără compensări. În 2012 compania a inițiat un proces de soluționare a disputelor dintre investitor și stat (ISDS) împotriva Venezuelei pe baza Acordului de Protecție a Investițiilor Străine dintre Canada și Venezuela, solicitând de la guvern 3 miliarde USD pentru încetarea concesiunilor sale miniere.
Deși nu a obținut tot ce a solicitat, rezultatul de ieri este oricum un mare câștig picat din cer pentru Rusoro. Pentru a-l cita pe unul dintre finanțatorii companiei, decizia ICSID reprezintă „un rezultat excelent pentru acționarii și creditorii Rusoro”. Dar nu și pentru Venezuela. Această țară asediată este deja pe marginea unui colaps social, economic și politic. Dacă va putea să-i plătească și-i va plăti efectiv despăgubirea companiei Rusoro, rămâne de văzut.

Dar de fapt aici nu e vorba despre Venezuela sau Rusoro și nici măcar despre ICSID. Este vorba despre politica de comerț a Canadei. Și există motive serioase de îngrijorare în legătură cu acordurile propuse, cum ar fi Tratatul de comerț dintre Canada și UE și Parteneriatul Trans-Pacific inițiat de SUA.

Arbitrajul dintre investitor și stat

Rusoro a acționat în judecată guvernul Venezuelei nu prin intermediul sistemului juridic național ci prin mecanismul de soluționare a disputelor dintre investitor și stat (ISDS) inclus în tratatul de investiții dintre Canada și Venezuela.

ISDS este un proces cvasi-judiciar pentru investitori străini (nu este disponibil cetățenilor de rând sau investitorilor naționali) pentru a contesta măsurile guvernamentale care, după cum pretind ei, încalcă obligațiile statului asumate printr-un tratat internațional sau acord de investiții. Cu ajutorul ISDS investitorii străini pot da în judecată guvernele pentru o serie întreagă de acțiuni, chiar și pentru decizii democratice luate în interesul public, iar hotărârea curții este aplicată prin intermediul dreptului internațional.

Mai mult decât atât, cazurile ISDS nu sunt judecate de un tribunal public ci de o comisie privată, cu scop de profit, formată din avocați de drept internațional, care sunt părtinitori în favoarea investitorului. Uneori aceste tribunale pun la dispoziția publicului documentația, dar nu s-a întâmplat așa în cazul procesului Rusoro.

Treaty Shopping 101

Mecanismul ISDS în acordurile comerciale ale Canadei este oricum problematic în sine, dar cazul Rusoro merge un pas mai departe. Deși compania este listată la Bursa din Toronto și are sediul oficial în Vancouver, Rusoro este de fapt deținută și gestionată de oligarhul rus Andrei Agipov și de tatăl său, Vladimir. Practic, din toate punctele de vedere, Rusoro este o companie minieră rusească cu operații în Venezuela. Canada este pur și simplu carapacea legală.

Această tactică de înregistrare a unei companii în țara de unde poate accesa cea mai puternică protecție disponibilă pe baza tratatelor comerciale – chiar dacă de fapt nu aduce țării gazdă nicio valoare adăugată socială sau economică – este cunoscută ca „treaty shopping” („shopping de tratate”). Canada este un loc foarte atractiv pentru înregistrarea companiilor miniere tocmai pentru că a semnat atât de multe tratate pentru comerț și investiții cu țări în curs de dezvoltare bogate în resurse.

Fiind înregistrată în Canada, Rusoro a putut să dea în judecată Venezuela pe baza prevederilor unui tratat de investiții canadian. Majoritatea profitului obținut din despăgubirile acordate în urma acestui proces vor ajunge însă cel mai probabil înapoi la acționarii ruși ai companiei.

Canada în ofensivă

Cazul Rusoro nu este unic. Un studiu pe care l-am publicat anul trecut a investigat fiecare caz cunoscut de revendicare ISDS inițiat de investitori canadieni în alte țări. Studiul a descoperit că în 62% din cazuri era vorba de o companie din domeniul resurselor naturale și în 58% din cazuri au fost contestate măsuri guvernamentale legate de gestionarea resurselor. Mai mult, 56% din revendicări au fost îndreptate împotriva țărilor în curs de dezvoltare cum ar fi Venezuela. Și poate și mai grav decât atât, unul din cinci investitori „canadieni” făceau de fapt „shopping de tratate” într-un fel sau altul.

Victoria de ieri a companiei Rusoro este cea mai recentă manifestare a unui sistem cu probleme profunde. Un singur exemplu, faptul că decizia ICSID în acest caz va încuraja mai multe corporații multinaționale să exploateze lacunele tratatelor internaționale pentru a lansa revendicări masive de despăgubiri împotriva unor guverne aflate în dificultate.

Din păcate, în ciuda dovezilor copleșitoare privind costurile sociale ale ISDS, Canada continuă să pună paie pe foc. Tratatele propuse acum, cum ar fi CETA și TPP, amenință să extindă în mod dramatic sfera de cuprindere a ISDS, atât în țară cât și în străinătate. Nu numai că și mai multe țări în curs de dezvoltare vor fi expuse riscului de către companiile „canadiene” militante din domeniul resurselor, dar și guvernele canadiene vor fi supuse la și mai multe amenințări din partea investitorilor străini.

Canada este deja una dintre țările cu cele mai multe procese intentate împotriva sa pe baza ISDS. Este momentul ca negociatorii canadieni pentru comerț să regândească această problematică și acest sistem regresiv.

Hadrian Mertins-Kirkwood este cercetător în domeniul comerțului și energiei în cadrul CCPA. Urmăriți-l pe Hadrian pe Twitter@hadrianmk.

Foto credit: Aerial view of gold mining at Imataca.