Kit de activism

campaignToolBox

Campaign toolkit

Această pagină este dedicată activismului împotriva mineritului cu cianuri. Vom adăuga noi instrumente pe măsură ce campania progresează, însă dacă aveți sugestii sau cereri specifice, vă rugăm să ne contactați și vom încerca să răspundem pozitiv.

Dacă nu ați făcut deja acest lucru, vă rugăm să vă înscrieți pentru a primi newsletterul România fără Cianură,  astfel încât să primiți informații despre cele mai recente acțiuni și activități ale rețelei de organizații Mining Watch România.


Ghid pentru implicare și participare la luarea deciziilor privind aprobarea proiectelor de minerit

Ghid pentru comunități – Cum să vă protejați comunitatea de companiile miniere și alte industrii extractive
Acest ghid descrie aspecte ale procesului de exploatare, pericolele la care sunteţi expuși atunci când companiile miniere doresc să opereze în respectiva comunitate și câteva moduri în care puteți lupta. Ghidul este destinat utilizării de către cetăţenii direct afectați din comunitățile locale, dar şi de către organizaţii non-guvernamentale pentru planificarea de acțiuni locale sau pentru a acționa la nivel național și internațional.

Postere și bannere

Afișe Mindbomb

Bannere

Elemente grafice și logo-uri

Următoarele logo-uri pot fi utilizate exclusiv pentru promovarea mesajelor campaniilor pe care le reprezintă.

România fără Cianură
Logo vectorial România fără Cianură
Certej fără Cianură
Logo vectorial Certej fără cianură
Salvați Roșia Montană
Logo vectorial, color, Salvați Roșia Montană
Logo vectorial, alb-negru, Salvați Roșia Montană
Mining Watch România
Logo vectorial Mining Watch România  
Bang Ban Cyanide
Logo vectorial Bang Ban Cyanide

Recomandări în utilizarea simbolurilor vizuale

Fiecare logo esențializează principalele caracteristici ale identității fiecărei campanii în parte, fiind compus din două elemente de bază: titlu și pictogramă. Ansamblul este destinat identificării imediate de către public. Fiecare pictogramă este concepută ca un simbol distinctiv, ușor de recunoscut și de reținut.

În reproducerea logo-ului trebuie respectate următoarele aspecte:
1. Reprezentarea acestuia în diverse medii, cere flexibilitatea formei. Din acest motiv, este recomandat ca logo-ul să fie utilizat în una din cele două variante uzuale de reprezentare: pe orizontală sau pe verticală.
2. Logo-ul trebuie evidențiat cu fiecare ocazie, iar obstrucționarea vizibilității acestuia trebuie minimizată. Elemente grafice adiacente, transversale sau în imediata vecinătate a logo-ului sunt de evitat.
3. Nu aduceți modificări logo-ului prin adăugarea sau înlăturarea de elemente grafice. Proporțiile acestuia nu trebuie niciodată alterate.
4. Caracterul din scrisul titlului nu trebuie niciodată înlocuit. Nu este permisă recreerea sau utilizarea scrisului, în alt mod decât cel prezentat dmai sus.
5. Logo-ul trebuie să fie redat atât prin simbol, cât și prin scris. Utilizarea singulară a logo-ului trebuie evitată, excpeția unor cazuri punctuale.

Fiecare logo este alcătuit din simbol și titlu, bazându-se pe diferite combinații de culori. Recomandăm utilizarea versiunii prezentate mai sus în majoritatea cazurilor. În compozițiile care conțin un număr mare de culori, se va folosi varianta logoului în care titlul apare cu culoarea neagră. În situația în care se optează pentru imprimarea cu negru a logo-ului, se va utiliza negru 100%, evitându-se nuanțele de gri.

romania fara cianura manual de identitate

Stickere, insigne și tricouri

Inițiază un protest - ghid practic

Cum să sprijini o cauză dreaptă și oamenii buni ce nu se supun legilor proaste

1. Informează-te!
Orice poziție asumată are nevoie de argumente, mai ales o cauză dreaptă. Informează-te de pe site-ul Mining Watch România – www.miningwatch.ro și rămâi la curent cu noutățile abonându-te la notificările paginii facebook România fără cianură. Informarea precară aduce prejudicii și nu beneficii!

2. Cunoaște-ți drepturile!
Exprimarea opiniilor prin proteste în spații publice este un gest de solidaritate și civism democratic. Totodată, exprimarea liberă, dreptul la informație și libera participare la întruniri publice sunt garantate de Constituția României. (art. 30, 32 și 39).

3. Alege tipul de protest – spontan sau notificat
Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice oferă informațiile necesare pentru a alege între un protest spontan sau unul anunțat autorităților. Legea nu prevede autorizarea unui protest, ci doar notificarea prealabilă la Primăria localității cu trei zile înainte de desfășurarea evenimentului. Mai mult decât atât, nu trebuie declarate în prealabil adunările publice culturale, artistice, sportive, religioase sau comemorative (Art. 3). Nota bene: Prin urmare legea nu prevede obligativitatea obținerii unei ‘aprobări’ din partea Primariei. Primaria poate interzice adunarea publică, doar în cazurile excepționale prevăzute tot de lege la Art. 5 și Art. 9, iar decizia prin care se interzice adunarea publică trebuie comunicată organizatorilor în termen de 2 zile de la data înregistrării adunării publice.

4. Alege o locație
Asigură-te că locația aleasă este una cu vizibilitate crescută, cu trafic sporit și cu spațiu suficient pentru număr crescut de cetățeni.

5. Fixează o oră și o zi
Anunță ora și ziua protestului. Ca inițiator, trebuie să fii acolo în tot acest interval de timp, chiar dacă participanții vor veni și vor pleca.

6. Invită prieteni și promovează protestul!
Începe prin a crea un eveniment pe Facebook. Trimite un tweet pe Twitter. Scrie emailuri către cunoascuți și trimite sms-uri către întreaga agendă. Imprimă logo-ul campaniei, desenează sau scrie-l pe un carton sau pe o pânză și precizează ora și locația de întâlnire. Afișează aceste mini afișe în locurile foarte vizibile din orașul tău.

7. Pregătește pancarte
Folosește cartoane, culori, vopsele, pânză, orice material pe care poți să scrii un mesaj. Inspiră-te din kitul de activism al campaniei: thttp://miningwatch.ro/kit-de-activism/
Nu ezita să planifici o mică reuniune cu prietenii pentru pregătirea mesajelor și a pancartelor.

8. Cum va arăta protestul?
Vor exista vorbitori? Poți face rost de o portavoce? Se va sta într-un singur loc sau se va porni într-un marș? Va fi muzica? (invitați muzicieni). Ai făcut un plan cu ceea ce se întâmplă în ziua protestului – unde, de către cine și cum? Ai comunicat celor doritori să se implice în organizare acest plan?

9. Implică mai mulți cetățeni!
Invită persoanele interesate la o întrunire de planificare. Stabiliți împreună rolurile în echipă. Hotărâți în grup cine ia cuvântul, cine aduce pancarte, cine face curățenie la sfârșitul protestului, cine se asigură că protestarii țin ritmul și fac zgomot :) .

10. Pregătiri pentru ultimul minut.
Reamintește tuturor ziua și ora evenimentului! Încearcă să obții cât mai multe confirmări! Verifică cine ce va aduce: sistem de sunet, pancarte, saci de gunoi, pliante.

11. Ziua protestului
>> Fii pregătit să răspunzi întrebărilor trecătorilor sau presei. Răspunde scurt, cuviincios și la obiect întrebărilor reporterilor. Cunoaște-ți argumentele!
>> Protestele sunt pașnice și nonviolente. Dacă ești ținta unei agresiuni abuzive al unui membru al forțelor de ordine așează-te, retrage-te, cere să fii tratat corect.
>> Nu răspunde la inițiative ale agitatorilor ce încearcă discreditarea manifestației, folosește un limbaj cuviincios.
>> Nu consuma băuturi alcoolice, nu îți aduce apa în recipiente cu etichete de produse alcoolice. Roagă-i și pe cei din jurul tău să respecte aceste cerințe.

Promovare în social media

Mining Watch România folosește instrumente de social media pentru a inspira, educa și spune povestea comunităților vizate de proiecte miniere aurifere.

Twitter @MiningWatchRo
Ne găsești pe Twitter la www.twitter.com/MiningWatchRo

Scriem tweet-uri sub acest nume: @MiningWatchRo
Cum te poți conecta cu noi pe Twitter?
>> Follow us @MiningWatchRo. Vei primi cele mai proaspete știri; de asemenea, redistribuim informații din alte surse, inclusiv povestiri, clipuri video, rapoarte, articole de presă și fotografii.
>> Promovează și tu unul din hastagurile noastre preferate: #faracianura, #bancyanide #endtoxicmines

Facebook România fără cianură
Ne găsești pe Facebook la https://www.facebook.com/romaniafaracianura

Cum te poți conecta cu noi pe Facebook?
>>  Like/ Îmi place pagina de mai sus. Selectează să primești notificări printr-un click ulterior al butonului Like/ Îmi place. Conținutul este actualizat aproape zilnic și spre deosebire de contul de Twitter, pe Facebook ne poți împărtăși opinia ta prin mesaje și comentarii.
>>  Dacă conținutul unei postări ți se pare interesant, nu uita să-l share/ distribui prietenilor.

Descarcă Salvați Roșia Montană Smart Protest App (aplicație pentru mobil)

Descarcă aplicația din Google Play.

Salvati Rosia Montana – Smart Proteste app te conectează la cele mai recente știri despre Roșia Montană și avizarea proiectelor de minerit din România, prezentate concis și ușor de citit. Conținutul aplicației este actualizat cu comunicatele oficiale, alertele și evenimentele cele mai importante. Informații critice despre proiectele miniere sunt livrate în timp util, direct pe dispozitivul tău cu sistem Android.

Aplicația este dezvoltată de o echipă de profesioniști în IT, comunicare și publicitate, pe bază de voluntariat, în sprijinul campaniei Salvați Roșia Montană.

Pentru utilizatorii de iPhone recomandăm versiunea web: m.rosiamontana.org

Promovează aplicația Salvați Roșia Montană pentru mobil pe pagina ta! (îți recomandăm să accesezi acest link de pe un laptop/ desktop pentru afișarea optimă a bannerelor). Anunț-ne pe adresa app@rosiamontana.ro unde este vizibilă aplicația!

De ce să îți instalezi Salvati Rosia Montana app?

Un număr mare de instituții media din România fie ignoră, fie blochează informațiile critice la adresa proiectelor miniere cu cianuri din Apuseni. Aplicația noastră sparge blocada media și îți aduce informații documentate, proaspete, astfel încât să contribui mai bine la promovarea cauzei interzicerii cianurii în minerit în România și să schimbi informații cu prietenii tăi .

Salvati Rosia Montana app se adresează doar cetățenilor din România?

Aplicația a fost creată pentru a sprijini grupuri și comunități care iau parte la protestele împotriva proiectului minier de la Roșia Montană din întreaga lume. Având informații grupate pe secțiuni precum România, Diaspora sau Internațional, aplicația se adresează nevoilor specifice tuturor protestatarilor pentru Roșia Montană, indiferent de locația lor pe glob.

Cum pot obține aplicația Salvati Rosia Montana?

Versiunea beta a aplicației poate fi descărcată gratuit pe smartphone de pe Google Play și poate fi instalată pe orice telefon cu sistemul de operare Android, minim versiunea 2.0.

Care este deosebirea dintre Salvati Rosia Montana Android App și site-ul mobil rosiamontana.org ?

Site-ul mobil rosiamontana.org ( m.rosiamontana.org ) este accesat prin intermediul browser-ului telefonului și poate fi accesat de pe dispozitive cu alte sisteme de operare, precum iPhone. În acest moment, Salvati Rosia Montana app este disponibilă numai pentru sistemele de operare Android.

Ce caracteristici are aplicația Salvati Rosia Montana?

>> Se instalează în memoria sau pe cardul smartphone-ului.
>> Prezintă gratuit comunicatele de presă ale campaniei și alte știri relevante.
>> Folosește posibilități de selecție precum România, diaspora sau Internațional pentru a te redirecționa către informațiile care te interesează cel mai mult.
>> Trimite push notifications pentru a te informa despre cele mai importante știri.

Pentru informații, sugestii sau întrebări vă rog să ne scrieți pe adresa de email: app@rosiamontana.ro

Redirecționează 2%

La fel ca în anii trecuți, Codul Fiscal permite fiecărui cetățean direcționarea a 2% din impozitul pe venit, plătit statului, către organizațiile non-guvernamentale.

Vă invităm să susțineți Mining Watch România completând și depunând, până la data de 25 mai 2015formularul 230 (în cazul impozitului pentru salarii) sau formularul 200 (daca ați avut alte venituri).

Formularele de mai sus sunt precompletate cu datele Asociației Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Denumire entitate nonprofit / unitate de cult: 

CENTRUL INDEPENDENT PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR DE MEDIU

Codul de identificare fiscală al entității nonprofit / unității de cult:

18876977

Cont bancar (IBAN) al entității nonprofit / unității de cult:

RO46RZBR0000060016429328

Cui redirecționezi cei 2%?

Suntem mândri de faptul că suntem susţinuti de fundaţii şi de persoane individuale care ne permit să ne continuăm activitatea conform principiilor noastre.

Astfel vă solicităm sprijinul în campania 2% pentru a transmite formulare spre completare către prieteni, colegi și familie și a direcționa norma legală a impozitului pe venit pentru activitățile Mining Watch România.

Instrucțiuni de completare:

– Pentru ca formularul să fie validat de Administrația Financiară și fondurile direcționate către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, trebuie să completezi de mână, cu MAJUSCULE, citeț și corect.

– Se completează în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil.

– Anul la care se face referire in formular este 2014, deoarece ne referim la impozitul pe venit din 2014, conform fișei fiscale.

Forumularul 230 – venituri din salarii: completeaza cu datele de identificare (pct. I) si semnatura. Restul rubricilor nu sunt obligatoriu de completat.

Forumularul 200 – alte venituri in afara salariului: in acest caz sunt importante instructiunile de la finalul formularului; se completează la toate capitolele aferente tipului de venit obținut, inclusiv capitolul III „Destinația sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat”.

Suma corespunzătoare pentru 2%: dacă nu cunoașteti suma, puteți lăsa căsuța necompletată. Conform articolului 84, alin. 3 din Codul fiscal: „…Organul fiscal competent are obligatia calcularii, retinerii si virarii sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat …”

Instrucțiuni de depunere/ expediere:

1.Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal unde ai domiciliul stabil (cel din buletin sau CI). Administrația Financiară de care aparții este cea din localitatea de domiciliu.

2. Declarația se trimite prin poștă, prin scrisoare recomandată, către Administrația Financiară de care aparții. Adresele Administrațiilor Financiare le poți vedea aici.

3. Pentru informatii suplimentare, te rugam, nu ezita sa ne contactezi la contact [@] miningwatch.ro

Ziarul Apusenii Liberi

Citește Ziarul Apusenii Liberi, ediția Transilvania, teren minat:

Citește și ediția Apusenii Liberi, Dosar MINERIE=SĂRĂCIE


twitter facebook

Citește despre Mining Watch România și despre principiile care ne ghidează 

>> Contribuie la transmiterea informaţiei către prieteni, familie şi cunoscuţi. Nu uita că mass-media nu este singura sursă de informare, iar activitatea ta din social media poate informa numeroși prieteni, fără prea mult efort.

Donează pentru a susține activitatea Mining Watch România