Mineritul amenință tibetanii care încearcă să își salveze muntele sacru de la exploatarea uraniului

01/09/2015 2531 vizualizări

Autoritățile chineze intimidează și amenință că vor folosi forța împotriva tibetanilor care încearcă să își salveze muntele sacru de la exploatarea uraniului în orașul Dringwa din județul Dzoge, nord-estul Tibetului.

La începutul lunii august o echipă de mineri trimisă de guvernul chinez a început exploatarea la Drakzong, muntele sacru din Dringwa.

“Un număr mare de tibetani s-au strâns la fața locului pentru a opri mineritul” a declarat o sursă. Localnicii tibetani au explicat minerilor că exploatarea va avea consecințe dezastruoase asupra mediului înconjurător.

“Drept răspuns, minerii au anunțat că vor chema poliția pe motiv că le este obstrucționată munca. În ciuda protestelor tibetanilor”, a spus sursa, “echipa a făcut deja pregătirile pentru a începe exploatarea uraniului; mașinile și echipamentele necesare fiind deja aduse la sit.”

Uraniul a fost exploatat inițial pentru producerea armelor nucleare iar, din anii 1960, pentru a alimenta reactoarele nucleare. Fiindcă este un metal greu atât radioactiv cât și toxic, exploatarea lui poate contamina aerul, solul și apa.

Drakzong este muntele sacru, considerat a fi obârșia lui Amnye Drakzong, principala zeitate venerată de către localnicii din Dringwa. Muntele are două peșteri sacre care găzduiesc de-a lungul anului numeroși pelerini.

Localnicii spun că exploatarea va aduce după sine catastrofe, cum ar fi epidemii și secete în zonă.

Supuși vechilor tradiții locale, tibetanii au protejat muntele din timpuri imemoriale. Planul de a exploata acum acest munte îi îngrijorează și îi sperie pe localnici.
_____
Articolul în limba engleză poate fi găsit aici.