Mix de otrăvuri la Rovina + cianură bonus

04/06/2015 3894 vizualizări

Carpathian Gold, firma care a primit licența de exploatare pentru perimetrul minier de la Rovina declară public că nu se vor folosi cianuri în procesul de extragere al aurului din zonă. Conform comunicatului lor de presă disponibil pe site-ul oficial al companiei, la Rovina se va folosi un procedeu standard de flotație, însă fără specificații clare despre ce cuprinde acest procedeu și ce fel de substanțe se vor folosi în procesul de extracție.

“La procesarea minereurilor se utilizează un proces industrial standard de flotație, cu un debit de 40.000 de tone pe zi pentru a produce un concentrat de cupru bogat în aur, conținând 18-22% Cu și până la 60 g Au/t. Acest proces nu necesită utilizarea cianurii.

La Rovina, procedeul principal de extragere este flotația (foam-flotation), pe baza unui mix de substanțe otrăvitoare, la fel de letale ca și cianura. Printe acestea se numără etilxantogenta de sodiu (CAS no. 140-90-9) și etilxantogenta de potasiu (CAS no. 140-89-6). Conform fișelor de siguranță ale materialelor, efectele expunerii prelungite la aceste substanțe sunt următoarele:

După 6-7 săptămâni de expunere pe baza aerului și a administrării orale la câini și iepuri, s-au constatat următoarele efecte adverse: tahipnee (greutate la respirare), cianoză (tentă albastră a tegumentelor datorată lipsei de oxigen în sânge), pierderea părului, dermatite. Pierderea în greutate, creșterea zahărului în sânge și a colesterolului s-au observat ulterior. După 9 săptămâni de administrare au apărut convulsiile și paralizia extremităților. Unele animale au murit în timpul experimentului.

Cianura de la Rovina

Ceea ce nu menționează Carpathian în comunicările publice, dar prezintă în documentele interne, este că sterilul va mai suferi o a doua etapă de procesare, prin cianurare, pentru a recupera pierderile de aur care nu se pot extrage prin flotație. Această posibilitate este dezbătută pe larg în Raportul Tehnic Preliminar al Carpathian. Conform documentului oficial, un consum normal de cianură ar duce la recuperarea eficientă a pierderilor de aur.

“Cum majoritatea pierderilor de aur s-au găsit în sterilul mai curat, cianurarea acestei surse a fost investigată ca și opțiune de proces adițional. Acest lucru sugerează că o extracție rezonabilă a aurului este posibilă cu un consum normal de cianură.” – pag. 176 din Raportul Tehnic Preliminar al Carpathian Gold.

În acest context, președintele ANRM, Gheorghe Duţu, a declarat ieri pentru Adevărul că „la Rovina nu se va folosi cianură, ci procesul de flotaţie. Am scăpat de cea mai importantă grijă“.

„Este deosebit de îngrijorător că ANRM contribuie în continuarea la primenirea imaginii Carpathian Gold. În timp ce Carpathian Gold își anunța investitorii de primirea licenței, dl Gheorghe Duțu tăcea complice, deși ANRM nu a acordat oficial încă această licență de exploatare. Acum însă, în mod convenabil, același domn se declară ușurat că nu se vor utiliza cianuri. Întrebarea care rezultă este una extrem de simplă: interesele cui le reprezintă dl Duțu în contextul în care Carpathian a recunoscut că a testat cianurarea în vederea folosirii ei la Rovina?,” a comentat Raluca Veștemeanu din partea rețelei Mining Watch România.

D-l Duțu, actualul președinte al ANRM, este foarte probabil să nu mai fie în funcție atunci când Carpathian va începe extracția cuprului și a aurului, atunci când se vor folosi efectiv cianurile. Nici atunci când poate va avea loc prima deversare accidentală de deșeuri toxice. Își va asuma dl Duțu vina pentru transformarea unor văi întregi, acoperite acum cu păduri, în iazuri toxice precum cele de la Geamăna? Președintele ANRM poate reușește să se convingă pe sine de treaba bună pe care a făcut-o când a salvat această companie de la faliment, noi restul ne îngrijorăm de lipsa de transparență și de cat de ușor se lasă convinși politicienii români de bunele intenții ale industriei miniere.