O nouă deversare cu cianură în Jáchal, Argentia determină localnicii să solicite o consultare populară

08/05/2017 3288 vizualizări

18 aprilie 2017, Jáchal, San Juan, Argentina. Lunile trec, scurgerile de cianură de la mina Valadero și poluarea râului Jáchal cu metale grele continuă, iar locuitorii din Jáchal află despre aceste dezastre ecologice, la fel ca în septembrie 2015, printr-un mesaj text de la muncitorii minieri.

Deși șeful poliției miniere din San Juan a fost înlocuit, ascunderea informațiilor de către compania canadiană multinațională Barrick Gold și guvernul provincial din San Juan continuă. Conform deciziei judecătorului Pablo Oritja din Jáchal, în septembrie 2015, la mina Valdero s-a rupt o valvă cu diametru de 15 metri și timp de 12 ore a eliberat un milion și șaptezeci și doi de litri de soluție bogată în cianură pe râul Potrerillos, Râul Las Taguas, râul La Palca, râul Blanco și râul Jáchal. La data de 28 martie 2017, trei țevi de 90 cm diametru (echivalentul a 45 de valve) s-au rupt și timp de cel puțin 12 ore au eliberat o soluție bogată în cianură. Oamenii susțin că au fost păcăliți să creadă că nu s-a întâmplat nimic! De obicei, la câteva luni după aceea, locuitorii ajung să confirme dezastrul ecologic prin găsirea unor valori ridicate ale metalelor grele în apele râului Jáchal, care irigă toate terenurile agricole din Jáchal și este sursa de apă potabilă pentru animalele crescute în departamentul San Juanito.

Locuitorii din regiune așteaptă în continuare un raport scris, detaliat, cu informații exacte, semnat de Ministrul Minelor din San Juan, care să explice deversările care au avut loc în 2015 și 2016, iar oamenii cer acum și un raport despre scurgerea recentă din martie anul acesta. Celelalte deversări nu au fost înregistrate de camerele video de pe râul Potrerillos. De la sfârșitul anului 2016, în această zonă a fost instalată o cameră pentru a înregistra creșterea fluxului râului, dar aceasta a fost oprită cu mai mult de 48 de ore inainte de 28 martie 2017. Ascunderea dovezilor continuă …

Comunitățile locale din Jáchal consideră refuzul de le fi furnizate informații ca un act de discriminare, deoarece, la 19 mai 2016, membrii consiliului Javier Llanos, Eva Castro și Fernando Díaz au refuzat posibilitatea de a organiza o consultare populară pentru a stabili dacă locuitorii sunt de acord sau nu cu exploatările metalifere de mari dimensiuni din bazinul râului Jáchal. Deasemenea, Barrick Gold, Camera Minieră și guvernul din San Juan au refuzat consultarea populară cu argumentul că acest bazin este inter-jurisdicțional. Cu toate acestea, aceiași membri ai consiliului s-au opus anchetei deschise cu privire la deversarea din 2017 prin negarea inter-jurisdicției bazinului. Deasemenea, localnicii susțin că ministrul mediului al Argentinei, Sergio Bergman, nu respectă legea pentru protecția ghețarilor și nici legea pentru gestionarea deșeurilor periculoase. Reclamațiile venite din partea localnicilor sunt și cu privire la ineficiența guvernelor locale de a veni cu posibilități reale de muncă în Jáchal și San Juan, care să garanteze o bunăstare pe termen lung și impun în schimb mineritul la scară largă ca singura opțiune de dezvoltare pentru comunitățile care se scufundă mizerie și tristețe.

Locuitorii din Jáchal resping acordurile dintre guvernul argentinian în frunte cu președintele Macri și Republica Chineză, care intenționează să dezvolte exploatări metalifere pe scară largă în sursele de apă ale râurilor din munții Cordilieri, amenințând populația și orașele care se alimentează cu apa produsă de infinitatea ghețarilor din Anzi.

Comunitățile locale din Jáchal sărbătoresc 18 luni de campanie susținută sub sloganul „Do not Touch Jáchal”, pentru apărarea apei și a vieții. Din acest motiv, ei solicită închiderea definitivă a minei Veladero, refacerea râului Jáchal și interzicerea exploatării la scară largă a surselor de apă ale râurilor lor.

(Articolul în original poate fi citit aici)

Și în România, cianura a ajuns pe masa deputaților. Interzicerea cianurii este acum posibilă prin votul Parlamentului.

Cere și tu deputaților să interzică cianura!

Mining Watch România