Cianura în minerit

Ce este cianura de sodiu?

Cianura de sodiu este un compus chimic extrem de toxic ce are la bază anionul CN‾. O linguriţă cu o soluţie de cianură de 2% poate ucide un om (1). În general, peştii şi vieţuitoarele din mediul acvatic mor din cauza concentraţiilor de cianură mult mai mici ce se măsoară în microgram per litru (parte/ miliard), in timp ce moartea păsărilor şi mamiferelor survine din concentraţii de miligrame per litru (parte/ milion) (2).

Contrar propagandei RMGC, nu există niciun studiu ştiinţific care să susţină că există cianură de sodiu în cafea.

Cafeaua nu conţine cianură

Cafeaua nu contine cianura de sodiu. Nu exista niciun studiu, nicaieri in lume, nicio masuratoare care sa demonstreze ca in cafea s-ar gasi cianura de sodiu. 

Fragmente preluate de pe Lupta pentru Roșia Montană

Argumentul potrivit căruia cafeaua ar conține cianură este unul dintre argumentele preferate ale companiilor miniere pentru a convinge lumea de siguranța mineritului cu cianuri. Site-urile web ale unor proiecte Newmont Mining Corporation (acționar la proiectul Roșia Montană) sau Kingsgate Consolidated Limited susțin existența cianurii în cafea și, respectiv, oferă concentrații de 5-10 ppm, însă nu rezultă de nicăieri de unde au scos aceste date.

Am citit studiile știintifice menționate pe site-urile acestor companii miniere și alte studii din literatura internațională (studii mai importante fiind review-urile lui Eisler R. 1991, US Fish Wildlife Service, Biol. Rep. 85, si cel al lui Conn E., 1980, Ann Rev Plant Physiol31:433-451), dar se menționează doar potențialul de generare a acidului cianhidric de către anumite categorii de plante.

Nicăieri nu am gasit date referitoare la prezența cianurii de sodiu (utilizată în minerit) în boabele de cafea, și cu atât mai puțin date despre o eventuală concentrație a cianurii în cafea. Ceea ce se știe însă cu siguranță este că semințele unor plante, cum ar fi merele sau caisele, conțin compuși ce în reactie cu acidul din stomac generează acid cianhidric, astfel că un consum substanțial al acestor semințe poate provoca otrăvire acută.

Cianura de sodiu utilizată în minerit nu este nici pe departe similară, nici măcar în concentrații mici, compușilor cianogenici prezenți în anumite plante din natură.

Studiile științifice ale lui Ronald Eisler (US Geological Survey) și ale altora: anual în atmosferă sunt eliberate peste 20.000 de tone de acid cianhidric de la exploatările miniere de aur.

Acidul cianhidric (extrem de toxic, utilizat la gazarea detinutilor in lagarele de exterminare) ramane destul de stabil in atmosfera (nu este distrus rapid de actiunea razelor ultraviolete, asa cum pretinde RMGC), avand un timp de persistenta (injumatatire) de peste 267 de zile (vezi Korte & Coulston,1998).

În urma întrebărilor adresate companiilor producătoare de cafea de către un consumator, două dintre acestea au negat existența cianurii în cafelele pe care le comercializează. Mai jos puteți găsi răspunsurile oferite:

tchibo-nu-contine-cianuraNescafe-Nu-Contine-Cianura


La ce se foloseşte cianura?

Cianura de sodiu (NaCN) este folosită în industria minieră a metalelor preţioase, în special în extragerea aurului. În minerit, cianura se foloseşte de aproximativ 40 de ani la scară largă, ca agent de obţinere a aurului şi argintului. Cu ajutorul cianurii, 97% din cantitatea de aur poate fi extrasă din rocile care conţin acest metal. După ce aurul este extras, soluţia contaminată nu numai cu cianură, ci şi cu o cantitate mare de metale grele este depozitată în iazuri de steril. Aceste reziduri rezultate în urma activităţilor de extragere a aurului reprezintă o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii oamenilor şi a mediului şi nu trebuie eliberate în mediu.

Mineritul aurifier este cel mai mare consumator de cianură, cu peste 180 000 de tone/ anual. De cele mai multe ori tehnica cianuraţiei este utilizată în mod iresponsabil (3) ceea ce cauzează deversări (4) cu efecte devastatoare asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii umane. Mai mult, cianura reacţionează cu alte elemente şi se descompune în sute de compuşi ce conţin cianuri în diverse concentraţii. Studiile arată că aceşti compuşi se depun în ţesuturile plantelor şi peştilor şi persistă în mediul înconjurător pentru un timp îndelungat.

Cum este folosită cianura în minerit?

Leşierea cu cianuri permite extragerea granulelor microscopice de aur din minereurile cu concentraţii minime şi presupune:

Exploatarea în cariere de suprafaţă de dimensiuni uriaşe asemenea unor cratere ce distrug ecosistemul şi lasă în urmă peisaje selenare.
Zdrobirea unor cantităţi imense de rocă în bazine uriaşe şi stropirea lor cu soluţie de cianură ce separă aurul pentru procesarea ulterioară. Cianura se combină cu 97% din aur (5), inclusiv cu acele particule prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber.
Obţinerea dintr-o tonă de minereu a aprox. 2g de aur. (6)

În 2010, deputaţii Parlamentului European au votat cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri, o rezoluţie care solicită interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană. Din păcate, Comisia Europeană a lăsat la latitudinea statelor membre implementarea în legislația națională a acestei rezoluții. Cehia, Ungaria, Bulgaria, Germania, Costa Rica, mai multe provincii din Argentina, statele americane Montana și Wisconsin au interzis cianurile în minerit.

Efectele cianurii – studiu de caz: Mina Marlin, Guatemala

Experții susțin că erupțiile cutanate și efectele respiratorii “sunt specifice expunerii la cianură”, dar numeroasele cazuri semnalate în zona Minei Marlin din Guatemala nu au făcut obiectul vreunui studiu. Astfel, reprezentanții Goldcorp și-au permis să afirme că “nu există dovada unei legături directe între folosirea cianurii și aceste cazuri”… Deși:

marlin-mine-guatemala

“Concentrațiile maxime de cianură, cupru și mercur au fost de peste 3, 10 și 20 de ori mai mari decât standardele IFC” – testări ale apei din iazul de decantare efectuate de E-tech International în 2006;
–  “Probe biologice preluate de la un eșantion de rezidenți din vecinătatea minei relevă niveluri mai ridicate de mercur, cupru, arsenic și zinc în urină și plumb în sânge, prin comparație cu persoane care trăiesc la 7 km depărtare de mină” – studiu al cercetătorilor de la Universitatea Michigan, publicat în 2010. 


Toxicitate

cianura

Cianura este una dintre otravurile cu cel mai rapid efect. Cianura inhibă respiraţia, alterează transportul de oxigen la nivel celular şi către creier, presiunea sanguină descreşte. Un simptom iniţial al otrăvirii cu cianură este înroşirea pielii, deoarece victima nu poate prelucra oxigenul din sânge. La ingurgitarea a 100-200 mg de cianură de sodiu ritmul cardiac scade la sub 60 de bătăi pe minut, iar persoana otrăvită ajunge în comă sau se zbate în convulsii în doar câteva minute. Moartea prin sufocare sau stop cardiac se poate produce în în maxim câteva ore în funcţie de rezistenţa organismului. (7)

Doza mortală pentru om este de 1 mg CN‾/kg greutate corporală. Doar 0,03 mg CN‾/l apă reprezintă doza mortală pentru peştii sensibili, alţii putând tolera până la 0,2 mg/l. La concentraţii de peste 3 mg CN‾/l, un râu este mort.

Cianura de Sodiu (8)
Formula chimică: NaCN
Aspect: Alb solid
Solubilitate în apă: 48 g/100 ml (10°C)
Solubilitate în solvenţi: Alcool
Clasificari UE: Foarte toxic (T+)
Periculos pentru mediu (N)


Cianuri – Riscuri Asociate
 (9)

Comportament chimic complex

Termenul de cianură se referă la compuşi chimici formaţi din CN (un atom de carbon şi un atom de nitrogen). Deşi există câteva bacterii şi plante care produc în mod natural compuşi ai cianurii, în general doar râurile poluate conţin concentraţii identificabile.
Deoarece cianura este un compus pe bază de C – compus organic – reacţionează rapid cu alţi compuşi organici, inclusiv organisme. Cu toate acestea autorităţile cer operatorilor minieri monitorizarea a doar trei compuşi pe bază de cianură – free cyanide, weak-acid-dissociable (WAD) cyanide şi total cyanide. Alţi compuşi precum cyanates and thiocyanates adesea depăşesc valori de zeci de miligrame pe litru (mg/l) deşi valorile peste 0,05 mg/l sunt considerate foarte toxice (0,02 mg/l in Germania).

Accidente şi deversări de cianuri

bijuterii cianura

În ultimii ani, scurgeri, deversări şi accidente ce au ca numitor comun cianura au fost înregistrate în lumea întreagă. Aceste accidente ridică o serie de întrebări asupra practicilor şi aplicării reglementărilor în ceea ce priveşte managementul cianurii. Astfel cianura afectează cursurile de apă ale comunităţilor locale, apa subterană.

Poluarea mediului înconjurător (10)

Cantităţi incredibil de mici de cianură omoară peştele unui râu acesta fiind transformat într-un curs de apă mort. Efectele produse de deversările de cianură persistă în mediu ani de zile, iar soluţia de cianură din lacurile de decantare afectează ecosistemul în care se află deoarece păsările şi animalele sălbatice se adapă cu apa otrăvită. Cianura este un solvent puternic pentru metalele grele precum mercur, cadmiu şi crom care în urma tratării minereului ajung în spaţii deschise.

Exemplu. Cantitatea de cianură (120 t) care a ajuns în mediu în anul 2000 când a avut loc accidentul de la uzina de procesare a aurului Aurul din Baia Mare ar fi fost suficientă să omoare aproximativ 1 miliard de oameni. În câteva zile, fauna de pe 700 de kilometri ai cursului râurilor din România şi Ungaria a fost distrusă în totalitate. (11)

Accidente Miniere

 Accidente Miniere (1998 – 2006) (12)
Ghana – Pe 18 iulie 2006 o deversare a iazului de decantare a minei Bogoso Gold Limited (BGL) a poluat râul Ajoo omorând peşti şi homari. 30 de persoane care au consumat apă şi peşti din acest râu au necesitat îngrijiri medicale.
Romania – Pe 28 noiembrie 2005, o deversare de cianuri de la mina Borşa a amentintat cu poluarea râul Tisa. (sursa: Bucharest Daily News).
Filipine – S-au înregistrat între 11 şi 31 octombrie 2005 scurgeri de cianură de la exploatarea Lafayette – Rapu Rapu cauzând poluarea râurilor din apropiere. (sursa: www.minesandcommunities.org).
Laos – Pe 20 iunie 2005 o deversare de cianuri de la mina Phu Bia deţinută de compania Pan Australian Resources a otrăvit sursele de apă ale comunităţilor învecinate pe o rază de 3 km. Intre 60 şi 100 de persoane au necesitat îngrijiri medicale. (sursa: The Mineral Policy Institute).
Ghana – Pe 23 octombrie 2004 s-a produs o scurgere de cianuri din cauza unui dig nou construit al companiei Bogoso Gold Limited. Râurile Aprepre, Egya Nsiah, Benya şi Manse au fost poluate. (sursa:www.ghanaweb.com).
Australia – Un raport solicitat de guvernul provinciei Australia de Vest arăta în octombrie 2004 că lacurile de decantare ale minei Kalgoorlie Gold sunt responsabile de contaminarea apelor subterane cu cianuri şi metale grele. Acest studiu vine după o perioadă de zece ani timp în care au existat plângeri din partea comunităţilor locale privind calitatea apei, iar compania minieră a negat existenţa acestor probleme.(sursa: Robin Chapple, MLC, WA Legislative Council).
Noua Guinee – Pe 7 august 2004, o scurgere de cianuri de la mina Misima, compania Placer Dome a provocat poluarea apelor oceanului, afectând grav viaţa marină. (sursa: The National, PNG, 11 of August).
China – Autoritatile chineze au dat publicităţii la 25 iunie 2004 informaţii privind producerea a şapte accidente cu substanţe toxice care au provocat moartea a 21 de persoane. Ultimul din această serie a fost scurgerea unui gaz (hydrogen cyanide gas), de la uzina de procesare a unei exploatări miniere ce a dus la moartea a 3 persoane şi la spitalizarea altor 15. (Sursa: People’s Daily Online).
Noua Zeelanda – Pe 24 martie 2004, 35 de persoane au fost evacutate de la depozitul companiei Lower Hutt din cauza unei scurgeri a 360 litri de solutie de cianură.
România – Pe 18 martie 2004, s-a constatat poluarea cu cianuri a râului Siret. Scurgerea s-a produs la uzina de procesare din Baia Mare unde nu erau îndeplinite standardele internaţionale de depozitare. Se estimează că 10 tone de substanţe toxice s-au scurs în râu. (Sursa: Reuters).
Ghana – Pe 29 mai 2003 una din cele trei noi conducte de evacuare a cianurii şi rezidurilor minei Tarkwa s-a spart eliberând în mediu cantităţi semnificative de substanţe toxice. (Sursa: Mining Watch Canada).
Nicaragua – Pe 14 ianuarie 2003 s-a produs o deversare de cianură de la exploatarea minieră Hemconic/ Greenstone ce a condus la poluarea apelor râului Bambana. Reprezentanţii sanitari ai comunităţii locale au raportat moartea a 12 copii care se presupune că au băut apă din râu. (Sursa: Buletinul WRM, nr. 74, septembrie 2003).
Honduras – O deversare masivă de cianură s-a produs în ianuarie 2003 la mina Andrés provocând poluarea râului Lara, sursa de alimentare cu apă potabilă a oraşului Santa Rosa de Copán. Peste 18 000 de peşti au murit, râul fiind considerat un râu mort.
SUA – Pe 2 decembrie 2003 a fost raportată o deversare de cianură lângă mina Briggs în Balleratt.
Nevada, SUA – Pe 9 iunie 2002, 21 de kg de cianură s-au scurs în mediu la mina Denton-Rawhide.
Nevada, SUA – 16 mai 2002, 104 m cubi de soluţie cu cianură s-au scurs de la mina Twin Creeks a companiei Newmont. Un oficial al statului Nevada a declarat ca aprox. 45 m au ajuns în golf poluând apele acestuia. În ultimii ani, iniţiatorul proiectului minei Crandon a fost cauza a două deversări majore: 5,8 tone de cianură în statul Arizona şi 229 000 m în Golful Arizona. (Sursa: Humboldt County News – 16 mai 2002).
China – În noiembrie 2001, 11 tone de cianură de sodium s-au scurs într-un afluent al râului Luohe, în urma unui accident rutier.
Ghana – În octombrie 2001 în Ghana s-au produs două deversări de la mina Goldfields. Prima a decimat ecosistemul râului Asuman, iar a doua a poluat o zonă mlăştinoasă ce îi aproviziona pe localnici cu peşte, plante medicinale şi bambus.
Papua Noua Guinee – Pe 30 iunie 2000, deversările de cinaură de la mina Rio Tinto s-au scurs în ocean, poluând apa din jurul insulei.
Colorado, SUA – Mina Summitville deţinută de Galactic Resources Ltd. a cauzat otrăvirea râului Alamosa pe o distanţă de 17 mile. Mina a fost inchisă în 2002 deoarece compania a intrat in faliment. Costurile de ecologizare de 150 mil $ au fost suportate de statul american
Nevada, SUA – Ca urmare a fisurării digului unui lac de decantare la mina Gold Quarry din Nevada în 1997, 1000 m cubi de cianură au fost deversaţi în două golfuri apropiate. Între 1998 şi 1990, 8 accidente cu cianuri s-au produs la mina McCoy/Cove – Compania Echo Bay eliberând 408 kg de cianuri în mediu.
Guyana – În 1995, mai mult de 3 mil de m cubi de reziduri cu cianuri s-au scurs într-un fluviu din Guyana când un dig al minei Cambior – mina Omai s-a dărâmat.
Dakota, SUA – Pe 29 mai 1998, şapte tone de cianuri s-au scurs din iazul de decantare al minei Homestake in Golful Whitewood ce a produs moartea masivă a peştilor.
Spania – Un dig de la mina de zinc Los Frailes s-a rupt în aprilile 1998, 13 mil de m cubi de reziduri cu metale grele au ajuns în râul din apropiere şi pe terenurile agricole.
Kirghistan – Pe 20 mai 1998, un camion ce transporta cianuri la mina Kumtor s-a răsturnat, 2 tone de cianură de sodiu ajungând în apele de suprafaţă din regiune. Sute de oameni au primit îngrijiri medicale, iar o persoană a decedat.

Cianura şi bijuteriile
• Un singur inel lasă în urmă 20 tone de deşeuri miniere.
• Riscurile imense asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii umane au drept scop producerea de noi bijuterii – inele, brăţări, coliere. 85% din aurul extras este direcţionat către fabricarea de bijuterii şi doar 12% este folosit în industrie.
• În plus, rezervele de aur deţinute de băncile din lumea întreagă sunt de 35 000 tone, ceea ce ar satisface cererea mondială de aur pentru următorii 8 ani. Dacă cererea noastră pentru bijuteriile din aur ar fi în mod semnificativ redusă, atunci rezervele băncilor ar ajunge pentru un secol.
Cianura şi bijuteriile
• Exploatarea minereurilor feroase angajează 0.09% din forţa de muncă la nivel global şi consumă 10% din energia mondială.
• Exploatarea minereurilor feroase este poluatorul nr 1 cu substanţe toxice în SUA fiind responsabil pentru 89% şi 85% din poluarea cu arsenic şi respectiv mercur.
• Cea mai mare mină din lume, Bingham Canyon din Utah este vizibilă de astronauţi din spaţiu; are 1,5 km adâncime şi 4 km lăţime.
Deversare de la mina Hycroft/Crowfoot, Nevada.
• În ultimii 25 de ani, cauzele majore ale poluării cu cianură au fost ruperea/ fisurarea digurilor lacurilor de decantare (76%), ruperea conductelor (18%) şi accidentele din timpul transportului (6%).

Referințe

Referinţe

(1) Project Underground. ‘The Gold Album’ 19 February 2004 http://www.moles.org/ProjectUnderground/reports/goldpack/goldpack_a.html
(2) Moran, Robert. ‘Cyanide Uncertainties: Observations on the Chemistry, Toxicity, and Analysis of Cyanide in Mining-Related Waters’ 1998. Mineral Policy Center. 20 February 2004 http://www.mineralpolicy.org/publications/pdf/cyanideuncertainties.pdf
(3) Blouin, Dave. ‘Crandon Proposal: Cyanide Issues’ February 2000. Wisconsin Stewardship Network. 20 February 2004 <http://www.wsn.org/mining/Cyanidebackground.html>.
(4) Huff, Andrew. ‘Gold mining threatens communities’ 11 July 2000. The Progressive. 20 February 2004, http://www.progressive.org/mpdvah00.htm
(5) http://www.rainforestinfo.org.au/gold/cyanide.htm
(6) http://www.nodirtygold.org/
(7) Chemical Agent Fact Sheet, Federation of American Scientists
(x) ‘Development of an International Code for the Management of Cyanide in Gold Mining’ Washington, D.C.: United Nations Environment Programme, Division of Technology, Industry, and Economics, 26 September 2002. Mineral Resources Forum. 19 February 2004 <http://www.mineralresourcesforum.org/docs/pdfs/Washington-CN2Sept.pdf>.
(8) http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_cyanide
(9) ibidem (2)
(10) ‘Sodium Cyanide Hazards to Fish and Other Wildlife from Gold Mining Operations’ Ronald Eisler -Donald R. Clark Jr. -Stanley N. Wiemeyer -Charles J. Henny, http://www.cerc.cr.usgs.gov/pubs/center/pdfDocs/90972.pdf
(11) UNEP, March 2000, Cyanide Spill at Baia Mare, Romania http://www.naturalresources.org/environment/baiamare
(12) http://www.rainforestinfo.org.au/gold/spills.htm

Decoding Cyanide.