Miercuri (20 mai), Parlamentul UE va vota dacă să oblige sau nu companiile să verifice lanțurile de aprovizionare ale mineralelor folosite în produsele lor, cu scopul de a se asigura că afacerile acestora nu întrețin conflicte violente. Avem nevoie de sprijinul tău pentru ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți membri ai Parlamentului European până miercuri la ora 13.00.
Europarlamentarul român Iuliu Winkler s-a aflat în centrul acestui subiect, fiind rapporteur desemnat al Parlamentului European . Mai mult, în pre-ziua votului, existau voci care spuneau că social democrații români vor susține poziția lui Winkler favorabilă comerțului liber, în ciuda faptului că socialiștii europeni s-au declarat pentru o verificare obligatorie a sursei mineralelor pe întreg lanțul de aprovizionare.
Model de tweets
.@CorinaCretuEU Will you vote for the strongest means of stopping the flow of #ConflictMinerals into Europe on Weds? http://bit.ly/1REC53V
.@CorinaCretuEU Veți vota miercuri pentru a opri intrarea mineralelor din zonele de conflict în UE? #ConflictMinerals http://bit.ly/1REC53V
Alianţa PSD-UNPR-PC:
Corina Creţu @CorinaCretuEU
Cătălin Ivan @Catalin_Ivan
Dan Nica
Maria Grapini
Damian Drăghici @damiandraghici
Daciana Sârbu @DacianaSarbu
Ioan Mircea Paşcu @pascu_mircea @ioanmirceapascu
Viorica Dăncilă @VioricaDancila
Ionel Sorin Moisă @sorinmoisa
Victor Boştinaru @VictorBostinaru
Claudiu Ciprian Tănăsescu
Doru Claudian Frunzulică
Constantin Rebega @Rebegaconstanti
Ana Claudia Țapardel @ClaudiaTapardel
Andi Lucian Cristea
PNL:
Norica Nicolai @Norica_Nicolai
Adina Vălean @AdinaValean @AdinaValeanMEP
Ramona Mănescu
Cristian Buşoi @Cristian_Busoi
Renate Weber @renateweber
Eduard Hellvig @EduardHellvig
PDL:
Theodor Stolojan @TheodorStolojan
Monica Macovei @MonicaMacovei1
Traian Ungureanu @TraianUngureanu
Marian Jean Marinescu @MarianMarinescu
UDMR:
Iuliu Winkler
Csaba Sogor @sogorcs
Vincze-Lorand Gyorgy
PMP îi va trimite la Bruxelles pe:
Cristian Preda @CDPreda
Siegfried Mureşan @SMuresan
–
Comisarul pe Comerț al UE, Cecilia Malmstroem a spus deputaților europeni că un sistem obligatoriu ar putea crește riscul de a „perturba lanțurile de aprovizionare la nivel mondial”, și ar putea duce comerțul „departe de Africa”.
Executivul de la Bruxelles a introdus un proiect de lege anul trecut pentru a preveni ca dictatorii militari și alte grupuri armate din Republica Democratică Congo (RDC) și în alte părți ale lumii să-și finanțeze conflictele din comerțul cu minerale.
În ciuda unor amendamente adăugate de Parlamentul European pentru a întări legea propusă de Comisie, proiectul de lege instituie un sistem voluntar de verificare a provenienței mineralelor și acoperă doar metale precum aur, tantal, wolfram și cositor (staniu).
Metalele sunt utilizate în telefoanele inteligente (smartphones) și alte aparate electronice. Aproximativ 35 la sută din comerțul mondial al mineralelor este realizat de UE.
Versiunea proiectului de lege a Parlamentului European impune celor 20 de topitorii și rafinării din UE să verifice sursa metalelor prețioase procesate. Dar aproximativ 880.000 de companii din UE, care comercializează produse ce conțin metale, rămân în continuare scutite de verificări.
Proiectul de lege este inspirat, în parte, din Dodd-Frank Act, lege adoptată de Statele Unite în 2010. Dar spre deosebire de proiectul de lege dezbătut de UE, Legea americană impune tuturor producătorilor să verifice lanțurile lor de aprovizionare, să raporteze și să facă publice orice minerale provenite din zone de conflict.
Abordarea voluntară
Europarlamentarul român de centru-dreapta (UDMR), Iuliu Winkler,rapporteur al Parlamentului pe acest subiect, susține o abordare voluntară.
„Proiectul de lege nu ar trebui să impună obligații companiilor din UE în mod unilateral, ci respectă și asigură o trecere continuă a pieței mineralor spre certificare voluntară”, a spus el.
Abordarea obligatorie
Europarlamentarul italian Gianni Pittella, care conduce grupul de centru-stânga al Parlamentului, a declarat că este necesară trasabilitatea obligatorie pentru minerale de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.
„Noi, socialiștii, nu vom sprijini un act fictiv de reglementare, un bluf, pur și simplu ceva care într-adevăr nu va avea niciun impact asupra intereselor financiare majore”, a spus el.
Europarlamentarul german Ska Keller a declarat din partea Verzilor că propunerile Comisiei nu reușesc să îmbunătățească situația drepturilor omului din zonele de conflict.
„Certificarea voluntară nu funcționează. Această certificare este posibilă și în prezent, dar numai 12 la sută din companii folosesc această opțiune și asta pentru că sunt interesați să exporte pe piața americană”, a spus ea.
Luni, aproximativ 150 de organizații ale societății civile au publicat o scrisoare deschisă adresată Parlamentului European pentru a vota certificarea obligatorie a provenienței mineralelor.
„Propunerile neconvingătoare existente ar lăsa Europa în urma eforturilor globale”, se arată în scrisoare.
Amnesty International și Global Witness susțin într-o declarație comună că vânzarea de minerale a alimentat conflictele mortale din Republica Centrafricană, Columbia, și Republica Democratică Congo. Aceste conflicte au generat 9,4 milioane de refugiați.