10 decembrie 2024

spot_img

Dezastru minier în Brazilia: judecătorul îngheață activele companiilor responsabile de accident

Guvernul brazilian a declarat că îi consideră responsabili pe giganții minieri de unul dintre cele mai mari dezastre provocate și cere daune de 5 miliarde de $.

Un judecător a înghețat activele braziliene ale companiilor BHP Billiton și Vale SA după ce societatea pe care o dețineau împreună, Samarco, nu a putut plăti daunele cauzate de ruperea barajului care conținea mii de tone de steril cu substanțe toxice.

Spargerea barajului a cauzat cel mai mare dezastru de mediu înregistrat vreodată în Brazilia, a ucis 16 oameni, a lăsat sute de persoane fără adăpost și a poluat un râu pe o lungime de peste 800 de km.

În ciuda amplorii dezastrului, Vale SA a argumentat că Samarco, ca o persoană juridică independentă, a fost în întregime responsabilă de accident și de daunele și amenzile ulterioare. Dar judecătorul Marcelo Aguiar Machado nu este de acord: „Eu înțeleg că este corectă afirmația conform căreia BHP și Vale, în calitate de deținători ai Samarco, pot fi clasificați drept poluatori indirecți și, ca atare, responsabili de daunele provocate.” A scris el în punctul de vedere de 19 pagini.

Hotărârea nu a specificat valoarea activelor care au fost blocate, dar judecătorul estimează că Samarco nu a avut fonduri pentru a acoperi nici jumătate din cele 20 de miliarde de reali brazilieni ceruți ca daune.

Machado a impus și o altă serie de cerințe, printre care Samarco trebuie să facă un depozit inițial de 2 miliarde de reali brazilieni în termen de 30 de zile pentru a acoperi costurile de curățare a mediului. În cazul în care acest termen nu se respectă, companiile se vor confrunta cu o amendă de 1,5 milioane de reali pe zi.

De asemenea, companiile trebuie să vină cu un plan pentru a opri sterilul din contaminarea surselor de apă. Samarco, BHP și Vale trebuie să evalueze contaminarea peștilor și riscul posibil în cazul în care oamenii ar consuma acel pește. Nerespectarea acestor reguli va mai atrage penalități de 150.000 de reali pe zi.

______
Articolul în original, aici.
______

Ce ne desparte de un iaz de decantare de 60 de ha cu cianuri? O frumoasă pădure. Suntem noi ultima generație care vedem pădurile de la Certej?

Susține și tu financiar lupta în instanță pentru pădurile din Certej, pentru o Românie fără cianură.

Mining Watch România

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole