Proiectul minier Rovina & opoziția locală – hartă interactivă aici.
Un nou proiect minier megalomanic este propus în Apuseni, de data aceasta lângă Brad. În locul pădurilor, pășunilor și livezilor din Rovina, operatorul minier vrea să construiască două cariere imense și să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere.
Aurul și cuprul ar reveni în proporție de 100% unei companii canadiene. Iar oamenilor le-ar rămâne doar terenurile devastate și veșnica amenințare dată de reziduurile miniere toxice.
Locuitorii zonei și-au unit forțele cu societatea civilă pentru a opune rezistență proiectului minier. Această hartă prezintă amploarea proiectului minier și locația terenurilor care stau în calea minei Rovina.
Compania minieră nu a obținut licența socială pentru a opera. Îngrijorările venite din partea comunității locale nu au primit niciodată un răspuns coerent. În ultimul an, s-au pus bazele grupului local Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi împotriva proiectului minier distructiv.
Mai mult, Asociația Declic și Adriana Maucher dețin 6 terenuri pe amprenta proiectului. Aceste proprietăți nu sunt de vânzare și se află sub viitoarele decantoare toxice de steril. Incapacitatea companiei de a obține aceste terenuri face imposibilă construirea acestei părți esențiale a proiectului minier.
Proiectul minier Rovina & opoziția locală:
„Proiectul Rovina, exact ca Roșia Montană sau Certej, nu a reușit să obțină un permis social pentru a opera. Și acesta este un proiect contestat de localnici. După experiențe proiectelor de la Roșia Montană și Certej, investitorii Euro Sun Mining ar trebui să stea departe de Rovina” concluzionează Tudor Brădățan, directorul executiv al Declic.
„Am adresat companiei în repetate rânduri întrebări legate de ce vor face în privința oamenilor care refuză să își vândă terenurile pentru a face loc acestei mine dezastruoase. Nu am primit niciodată un răspuns”, a declarat Adriana Maucher.
Proiectul minier Rovina & opoziția locală – hartă interactivă aici.