19 iulie 2024

spot_img

Peru declară stare de urgență după ce protestele anti-minerit au fost reprimate brutal de autorități

Regiunea Arequipa din sudul Perului este zguduită de luni de zile de proteste și demonstrații împotriva proiectului minier Tia Maria deținut deSouthern Copper Corporation. Guvernul peruan a declarat stare de urgență vineri, în provinciile Islay și Arequipa, după ce protestele împotriva proiectului minier Tia Maria au escaladat, iar unul din protestatari a murit. Regiunea Arequipa din sudul Peru a fost zguduită de proteste împotriva deschiderii minei de cupru Tia Maria timp de mai multe luni consecutive. Localnicii se tem că proiectul va duce la distrugerea naturii și va afecta iremediabil zonele agricole.

one-killed-at-protests-against-tia-maria-copper-project-in-peru.jpg_1718483346 2015-05-24 11.43.32 am

 

Șeful Cabinetului ministerial, Pedro Cateriano, a declarat reporterilor că dreptul la mobilizare, de liberă circulație și la întâlniri au fost suspendate timp de 60 de zile după ce atacurile poliției au dus la moartea unui protestatar, ridicând numărul morților la patru doar în ultimele două luni.

stare de urgenta peru

Proiectul minier, alături de multe altele în Peru, este susținut de guvernul președintelui peruan Ollanta Humala, care sprijină companiile miniere transnaționale, sub pretextul creșterii economice. De la începutul anului 2009, comunitățile locale au criticat propunerea de proiect minier, mai ales că resursele de apă ale zonei sunt limitate și consumul prevăzut de mină ar afecta în mod direct culturile și producția de orez și trestie de zahăr pe valea râului Tambo.

Începând cu luna mai 2013, Guvernul a emis patru seturi separate de legi care diminuează standardele de mediu și sociale în favoarea industriei extractive.

Guvernul a trimis mii de trupe de poliție și militare pentru a opri protestele, ceea ce a condus la ciocniri foarte violente și probabil va crește numărul deceselor în rândul civililor.

Southern Copper Corporation a ordonat suspendarea proiectului de 1,4 miliarde de dolari timp de 60 de zile, însă această suspendare temporară s-a dovedit insuficientă pentru demonstranți. Protestatarii sunt de neclintit în dorința lor ca proiectul să fie anulat; un rezultat respins categoric de către președintele Humala.

„Democrația se apără prin consultarea cetățenilor și acceptarea opiniei lor, nu cu arma în mână pentru a le impune proiecte miniere mamut care le pun în pericol însăși existența. În ultimii ani, legile din Peru au fost modificate continuu pentru a incrimia activiștii care se opun mineritului în cariere imense de suprafață, intervenția armată a poliției împotriva protestatrilor fiind permisă prin lege. Nu mai departe de 2012, Guvernul peruan declara stare de urgență, după protestele împotriva proiectului de exploatare a aurului Conga din regiunea Cajamarca, în nordul Perului. Atunci cinci oameni au fost omorâți de poliția peruană,” a comentat Roxana Pencea din partea Mining Watch România.

Acest conținut a fost publicat inițial de Telesur

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole