16 ianuarie 2025

spot_img

Carpathian a înregistrat câștiguri impresionante la bursă fără să dețină în mod legal licența de exploatare pentru Rovina

Compania Carpathian Gold a anunțat pe 27 mai 2015 că „au primit licență de exploatare pentru proiectul lor, valea Rovina, timp de 20 de ani”. Acest lucru a luat publicul prin surprindere, din moment ce autoritățile naționale competente nu au făcut niciun anunț public cu privire la aceste intenții.

Carpathian Gold se confruntă cu grave probleme financiare, având activitatea suspendată în Brazilia după ce managementul și-a dat demisia. Anunțul primirii unei licențe în România a fost o mare gură de aer proaspăt. Cu toate acestea, compania a înțeles greșit procedurile din România, iar acum se confruntă cu incertitudinile politice locale. Indiferent dacă Carpathian a indus intenționat în eroare investitorii sau s-a pierdut în hățișurile birocrației romanești, acest fapt contează prea puțin. Cert este că investitorul a reușit să obțină cștiguri impresionante la bursă, fără să dețină în mod legal licența de exploatare.

Potrivit Legii Minelor 85/2003, se consideră că un operator deține o licență finală de exploatare după finalizarea mai multor proceduri și se încheie cu publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit unui comunicat de presă emis de ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale), Carpathian prin subsidiara sa din România, SAMAX, încă mai trebuie să obțină hotărârea de guvern, după o consultare inter-ministerială și cu acordul altor instituții.

Comunicatul de presă al ANRM precizează la final: „Hotărârea Guvernului prin care se aprobă licența de concesiune a activității miniere de exploatare este supusă publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, data publicării acesteia urmând a reprezenta data intrării în vigoare a acestei licențe.” Dintr-un punct de vedere strict juridic, SAMAX și implicit Carpathian nu dețin încă o licență care să le permită obținerea autorizațiilor. Compania va mai trece printr-o serie de proceduri care vor fi întreprinse de un Guvern al cărui prim-ministru are acum alte griji.

DNA (Direcția Națională Anticorupție) a anunțat că procurorii au început urmarirea penală a prim-ministrului Victor Ponta pentru presupuse acțiuni de corupție. Ponta a fost chemat astăzi, 5 iunie, să ia la cunoștiință acuzațiile care i se aduc. Între timp, partidele din opoziție au prezentat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,820AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole