13 decembrie 2024

spot_img

Europenii spun nu mineralelor din zonele de conflict

Bogăția resurselor este, pentru mulți oameni, un blestem. Extragerea materiilor prime care se află în produsele noastre este, de cele mai multe ori, legată de încălcarea drepturilor omului și finanțarea conflictelor armate.

Într-un uriaș pas înainte, membrii Parlamentului European au votat, pe 20 mai, ruperea legăturii dintre violență și comerțul cu minerale. Au votat pentru o lege care solicită companiilor ce importă aur, tantal, staniu și wolfram (3TG-urile) în UE – în orice formă – să le procure responsabil. Aceste materii prime sunt exploatate în Republica Democrată Congo, Republica Central Africană și Columbia, dar și în alte zone de conflict sau cu risc ridicat din întreaga lume.

Vă rugăm să îi solicitați domnului ministru Tudose ca, în numele României, să pledeze pentru o reglementare care să respecte drepturile omului și să oblige companiile să verifice mineralele importate în UE, care provin din zonele de conflict, cu scopul de a consolida propunerea Parlamentului European!

Șansa de a combate comerțul cu minerale din zonele de conflict

Avem o oportunitate unică: Chiar în aceste momente, statele membre negociază răspunsul pe care să îl ofere propunerii Parlamentului și dacă să sprijine această lege. Toate companiile care importă aceste 4 minerale în UE – fie în formă brută sau în produse finite – ar trebui să fie obligate să respecte drepturile omului și să își aleagă responsabil sursele, conform standardelor internaționale.

Domnul Mihai Tudose are o obligație

Dar înainte de asta, statele membre vor trebui să cadă de acord, împreună, asupra unei poziții comune a Consiliului și să decidă dacă doresc să apere această propunere solidă și eficientă. Ministerele responsabile din statele membre au datoria de a elabora o poziție a țării lor și de a influența decizia unui regulament care poate fi puternic sau slab.

După ce statele membre vor fi convenit asupra unei poziții comune, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene, sub președenția Luxemburg, care va exprima poziția comună a statelor membre, vor intra în negocieri tripartite, în scopul de a ajunge la un acord între proiectul Comisiei prietenos afacerilor și proiectul Parlamentului, bazat pe drepturile omului.

Domnul Mihai Tudose, în calitate de reprezentant al României, nu s-a pronunțat, până în prezent, cu privire la regulamentul obligatoriu pentru companiile care importă minerale din zonele de conflict în UE.

01_StopMadMining

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole