Ministerul Canadian de resort însărcinat cu evaluarea proiectului minier gigant ”New Prosperity” al companiei Taseko Mines Ltd. a concluzionat că acesta ar provoca daune importante mediului înconjurător. Drept urmare a acordat pentru a treia oară aviz negativ. Proiectul se întoarce la faza de proiectare pentur revizuire.
Proiectul minier care vizează resursele de aur și cupru din apropierea lacului Fish Lake a fost respins din nou de către Ministerul Federal al Mediului, în finalul unui proces de evaluare plin de suișuri și coborâșuri în care au fost implicate guvernul Canadian si compania minieră. În 2010, Tesako, care făcea prima sa propunere pentru proiectul ”New Prosperity”, primește primul aviz negative din partea Ministerului Mediului. În 2012 se reia procedura după ce compania redepune un nou studiu de impact asupra mediului pentru proiectul minier. În iulie 2013 au loc primele consultări publice odată cu mobilizarea comunității Tsilhqot’in First Nation, opozant declarant al propunerii companiei miniere.
În octombrie 2013 o analiză federală ajunge la concluzii ferme: raportul spune că mina ar avea un impact negativ pentru calitatea apei, pentru populația piscicolă și habitatul din lacul Fish Lake, pentur utilizarea terenurilor și a resurselor, precum și a patrimoniul cultural al comunităților First Nation, direct afectate de propunere. În plus, comisia a constatat că mina ar putea avea un „efect cumulativ negativ semnificativ” asupra populației de urși grizzly, dacă alte măsuri de atenuare a impactului nu intră în prealabil în vigoare.
Ministrul Mediului, Leona Agluqqak, a pus punct evaluării controversatului proiect: ”este de natură să provoace daune ireversibile asupra mediului. Proiectul nu va demara.”
Gigantul minier a declarat că va reveni cu o nouă versiune pentru avizare. Această variantă a proiectului minier al Taseko, precum și cele anterioare, au fost puternic susținute de către Guvernul liberal. Ministrul Energiei și Minelor, Bill Bennett, a făcut două vizite în Ottawa pentru a face lobby pentru proiectul minier.
Comunitatea Tsilhqot’in s- a opus vehement proiectului minier, argumentând că acesta nu doar ar aduce daune ireversibile habitatului, dar ar amenința cu dispariția lacul Fish Lake, loc de importanță spirituală deosebită pentru comunitate. În versiunea din 2010 compania minieră propunea ca acest lac să fie folosit drept iaz de decantare.
Taseko elaborat apoi un nou studiu de impact asupra mediului. Propunerea revizuită includea planuri de conservare a lacului în valoare de 1.5 miliarde dolari. Compania a estimat că proiectul minier ar genera prosperitate comunității locale prin asigurarea a 550 de locuri de muncă directe și 340 milioane dolari în produsul intern brut anual.