Sute de săteni și pescari din Insula Bangka (Sulawesi) au încercat să oprească o navă deținută de către PT Mikgro Metal Perdana (MMP) de la a debarca utilaje grele destinate operațiunilor miniere. Curtea Supremă de Justiție din Indonezia a decis în noiembrie 2013 că avizele de exploatare ale companiei, emise de către administrația locală, ar trebui să fie invalidate.
Marți, 18 februarie, zeci de bărci de pescuit au înconjurat nava în timp ce mai mulți protestatari au încercat să blocheze accesul acesteia pe plajă. Poliția și-a îndreptat armele către protestatari de mai multe ori într-o tentativă de a înăbuși revolta. Una dintre bărci a fost distrusă într-o ciocnire, toți pasagerii au fost salvati însă, suferind doar leziuni minore.
Sătenii se opun proiectului de exploatare minieră a insulei. Acest proiect a fost dezvoltat pe baza unei concesiuni eliberate firmei miniere chineze de către autoritățile locale, cu încălcarea legislației indoneziene. Avizul acordă drepturi de exploatare minieră asupra 2.000 de hectare, care conțin potențial minereu de fier. Suprafața totală a Insulei Bangka este de 4.800 de hectare. Sătenii susțin că activitățile miniere îi vor forța să se mute și vor distruge padurea și oceanul de care depind.
Acțiunile în instanță au fost inițiate după emiterea avizelor în 2010. Acestea au fost eliberate fără o evaluare a impactului asupra mediului , fără aprobarea Ministerului indonezian al Silviculturii (deși presupune defrișări masive) și cu încălcarea mai multor legi indoneziene cu privire la drepturile asupra terenurilor, protecția mediului și ale turismul. Un tribunal indonezian a dispus în noiembrie 2013 revocarea avizului iar Curtea Supremă de Justiție a menținut această decizie.
William Hadinaung, un localnic, a declarat prin telefon că protestul este provocat de poliția locală și de administrația publică locală care refuză să respecte decizia Curții Supreme de Justiție, care ar proteja Bangka. “Oamenii de pe această insulă nu vor minerit.” – a declarat Hadinaung, “De aceea, în calitate de reprezentant al poporului, guvernul ar trebui să acționeze în favoarea cetățenilor de pe insula Bangka, nu a companiei miniere. Cerem abrogarea imediată a permisului de minerit.”
Insula Bangka este situată în triunghiul de corali: o biodiversitate protejată și cu valoare turistică ridicată. Exploatarile miniere au provocat în alte parți în Indonezia defrișări pe scară largă și au afectat rezervațiile de corali, distrugând resursele de care localnicii depind. În 2013 compania MMP a fost anchetată inclusiv pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.
Sursa: Mongabay – Indonezia