În 2008, Ecuador a devenit prima țară din lume care a recunoscut drepturile naturii în constituție, oferind astfel comunităților și ecosistemelor sale dreptul de a exista și de a prospera. Dar de atunci, guvernul ecuatorian sub Rafael Correea a dat undă verde numeroaselor proiecte de dezvoltare, printre care și unui proiect controversat de exploatare minieră de cupru pe teritoriile indigene ale populației amazoniene Shuar.
Ani de zile Shuar s-au luptat pentru a opri proiectul minier denumit El Mirador, deoarece acesta le va „afecta ireversibil ecosistemul fragil al regiunii și încalcă drepturile popoarelor indigene de a trăi, a se dezvolta și a-și cultiva terenurile”.
Luni, 21 noiembrie 2016 conflictul a escaladat după ce un grup de cetățeni Shuar s-ar fi ciocnit cu poliția și trupele armate în încercarea de a-și recupera teritoriile de sub exploatarea minieră. Oamenii din provincia amazoniană au organizat o incursiune în cariera deținută de compania chineză Ecsa Ecuacorriente.
1/2 URGENTE: Brutal ataque a @PoliciaEcuador y civiles en campamento de EXSA en San Juan Bosco, Morona Santiago. Siete Policías heridos. pic.twitter.com/jf8QOqhbVQ
— Diego Fuentes Acosta (@DiegoFuentesEC) November 21, 2016
Liderii Shuares spun că acest atac a venit ca o urmare a raidurilor militare care au evacuat forțat 32 de cetățeni pentru a face loc operațiunilor miniere în carieră deschisă.
Liderii au cerut în continuare armatei să se abțină de la violență și au solicitat altor Shuars solidaritate împotriva prezenței militare și extractivismului.
#NankintsResiste. #PuebloShuarJamasVencido#UnidadEcuador. Los gerreros de Nankints siguen peleando y el ejersito reprime con brutalidad.
— Severino Sharupi (@Seve_Sharupi) November 22, 2016
„Frații noștri care sunt acolo chiar acum ne-au spus că vor lupta până la ultima consecință.” a declarat Marlon vargas, preșendintele Confederației Naționalităților Indigene din Amazon. „Orice s-ar întâmpla acolo, orice rușine a fraților noștri, singurul responsabil va fi guvernul Rafael Correa. Vom sta în picioare pentru a lupta și nu ne vom opri, indiferent de costuri. Aceasta este decizia Amazonului.” a mai adăugat Vargas.
În cadrul proiectului de exploatare a cuprului în carieră deschisă, guvernul a acordat companiei chineze peste 41.000 de hectare, pe o perioadă de 25 de ani. Proiectul este în prezent în faza de explorare.
Comunitățiile Shuar spun că nu au fost nici informate, nici consultate, înainte de a fi evacuate forțat și pretind că le sunt încălcate drepturile constituționale.
Între timp, Jose Isidro Tendetza Antun un lider al poporului Shuar și activist proeminent împotriva exploatărilor miniere a murit în circumstanțe necunoscute.
_______
Articolul în original aici.
_______
Ce ne desparte de un iaz de decantare de 60 de ha cu cianuri? O frumoasă pădure. Suntem noi ultima generație care vedem pădurile de la Certej?
Susține și tu financiar lupta în instanță pentru pădurile din Certej, pentru o Românie fără cianură.