10 decembrie 2024

spot_img

Mining Watch: Cerem Guvernului să comunice de urgență decizia CA Ploiești în procesul de arbitraj din dosarul Roșia Montană. Nu vrem ca românii să plătească despăgubiri record pentru minciunile Gabriel Resources

Mining Watch România cere Guvernului Ciucă să comunice de urgență,  în procesul de arbitraj de la Washington privind Roșia Montană, decizia Curții de Apel Ploiești, care a anulat irevocabil și ultimul certificat de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic/Roșia Montană. Acesta este un act-cheie în procesul de arbitraj de la Washington privind Roșia Montană și ar putea ajuta România să scape de plată a 4,4 miliarde de dolari către Gabriel Resources.

Guvernul mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a depune concluziile finale în procesul de de la Washington, iar decizia Curții de Apel Ploiești este crucială pentru că anulează una dintre probele fabricate de Gabriel Resources.

Având în vedere că hotărârea arbitrală de la Washington e programată pentru sfârșitul acestui an și că au mai rămas doar câteva zile până când Guvernul României trebuie să prezinte concluziile finale, considerăm că de acum statul român are toate argumentele pentru a câștiga. Trebuie să le prezinte!”, a declarat Liviu Marius Harosa, avocat al ONG-urilor care au obținut în instanță anularea certificatului ADC nr.9/14.07.2011.

Concret, Curtea de Apel Ploiești a casat o hotărâre a Tribunalului Buzău din 10 decembrie 2020 și a dispus anularea certificatului de descărcare arheologică pentru proiectul minier.

Culmea, această primă decizie a instanței de la Buzău a fost folosită de avocații Gabriel Resources la curtea de arbitraj de la Washington pentru a-și consolida argumentul că nominalizarea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO ar fi fost nedreaptă.

Însă, deși recursul era în plină desfășurare, avocații Gabriel Resources au prezentat decizia instanței din Buzău, care menținea certificatul de descărcare, ca fiind definitivă și irevocabilă, ceea ce nu era adevărat.

Potrivit documentelor oficiale depuse în procesul de arbitraj, disponibile în integralitate aici, pe site-ul oficial al curții de arbitraj, avocații companiei canadiene au depus acest argument pe 29 octombrie 2021. La acel moment, recursul de la Ploiești era în plină desfășurare, potrivit portalului instanțelor de judecată .

De-a lungul anilor am pierdut socoteala minciunilor Gabriel Resources. De data aceasta vrem să-i vadă autoritățile de reglementare, arbitrii și avocații care reprezintă guvernul. Sunt multe în joc și mai este puțin timp. Dacă rămânem tăcuți acum, atunci Gabriel Resources va scăpa cu minciunile sale, ceea ce înseamnă că cetățenii României ar putea fi nevoiți să le plătească o despăgubire exorbitantă”, a declarat Stephanie Roth, reprezentant Mining Watch România. ,,În același timp, nu înțelegem nici cum de avocații statului român nu au contestat spusele Gabriel Resources. Orice student la drept știe să citească o decizie a unui tribunal. Acum, în mod public, cerem Guvernului să îndrepte acea scăpare și să depună adevărata decizie definitivă din dosar’’, a completat reprezentantul Mining Watch România.

Un certificat de descărcare arheologică – ADC – este un act administrativ care scoate de sub protecția legală un monument sau un sit arheologic, ceea ce permite, ulterior, efectuarea unor lucrări de construcție, exploatare etc.

Curtea de Apel Ploiești a decis, în februarie 2022, definitiv și irevocabil, că certificatul de descărcare arheologică al cărui beneficiar era proprietarul proiectului Roșia Montană a fost emis nelegal. Potrivit motivării instanței prahovene, date publicității recent, la momentul emiterii ADC-ului nu au existat nici recomandare din partea Comisiei de Arheologie a României și nici un certificat de urbanism emis în prealabil. Contestația în instanță a fost depusă de trei ONG-uri: Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Salvați București.

Până în acest moment, Gabriel Resources nu a informat tribunalul de arbitraj, dar nici acționarii, în legătură cu decizia instanței din Ploiești.

Compania Gabriel Resources este reglementată de Alberta Securities Commission și este obligată să comunice toate evoluțiile cu impact. Soarta proiectului din Cârnic, fie ca mină, fie ca monument, are un impact material, având în vedere că este cel mai bogat depozit dintre licența Gabriel Resources și, prin urmare, este esențial pentru cererile de despăgubire. Acest lucru este demonstrat chiar de Gabriel Resources care și-a informat imediat acționarii și arbitrii în momentul deciziei instanței din Buzău. Mai mult, folosindu-se de evoluția procesului de arbitraj, în care a fost invocată incorectă decizia Tribunalului Buzău, Gabriel Resources a reușit să obțină 5,6 milioane de dolari de la investitori, pentru finanțarea procesului împotriva României, potrivit comunicărilor oficiale ale Gabriel Resources, disponibile aici.

Motivarea deciziei Curții de Apel Ploiești de anulare a certificatului de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic este disponibilă aici.

Pentru informații suplimentare și declarații,
Stephanie Roth
Reprezentant Mining Watch
Telefon (+4)0 749390375
stephanie.d.roth@googlemail.com

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole