Zeci de milioane de litri de steril s-au scurs anul trecut din iazul de decantare al celei mai mari mine de aur din Insulele Solomon. Guvernul a catalogat zona ca fiind ‘devastată’.
Ploaia torențială de săptămâna trecută a făcut ca din nou sterilul din spatele barajului supra-plin să se reverse. Opt mii de oameni trăiesc în aval.
Anul trecut, mina închisă a fost vândută de proprietarii australieni unor afaceriști locali contra sumei modice de 100 $.
„Am intrat în panică”
Oamenii de știință și sătenii se tem de noul dezastru ecologic care se întrevede.
„Suntem panicați, sincer. Nu știm ce se întâmplă. Fiecare dintre noi este supărat”, a declarat liderul comunității din aval, John Keara, pentru SBS World News.
„Guvernul nu a făcut nimic pentru noi. Ne-au tot ignorat. Acum suntem victime deja. ”
Sterilul scurs din iazul de decantare conține arsenic, cianură și metale grele.
„In acest moment nu există nici o cale de a opri scurgerea. Deversarea din baraj este necesară pentru a reduce presiunea și pentru a reduce riscul unui colaps al acestuia”, a declarat Dr. Gavin Mudd, inginer de mediu la Universitatea Monash.
„Acesta este modul tehnic de a acționa, deși nu este scenariul ideal, căci sterilul netratat ajunge în mediul înconjurător. Un motiv mare de îngrijorare este arsenicul rezultat în urma prelucrării minerelui. Alte metale grele includ seleniul, cuprul, zincul; mercurul, și el este foarte toxic. Sănătatea tuturor celor din aval trebuie monitorizată. ”
Compania Gold Ridge a închis mina după viituri extreme
Operatorul miner australian St Barbara a închis mina Gold Ridge în urmă cu doi ani, după o serie de viituri extreme ce au lovit Insulele Solomon, afectând mina și umplând iazul de decantare periculos de mult.
Poliția Federală din Australia au fost însărcinată să protejeze mina de jefuitori. Instalațiile de tratare a apei și pompele de prea-plin erau deja avariate.
Guvernul Insulelor Solomon nu a permis companiei St Barbara să elibereze apa netratată din iazul de decantare. Prin urmare operatotul minier St Barbara a vândut anul trecut mina, și orice răspundere juridică, către compania locală Gold Ridge Community Investment Limited (GCIL) pentru 100 $, cu acordul guvernului.
„St Barbara și-a finalizat angajamentele sale referitoare la vânzarea proiectului Gold Ridge în noiembrie 2015 și nu are obligații restante în ceea ce privește mina”, a declarat compania într-un comunicat.
St Barbara a fost obligată, ca o condiție pentru vânzare, să monteze o nouă instalație de tratare a apei, precum și noi pompe. Dar acestea au fost puse în funcțiune doar luna trecută.
„Am deversat circa 96.000 litri cubi de apă de netratată și mai mult de 120.000 de litri cubi de apă tratată. Există unele probleme, dar nu din cele mai mari”, a declarat Walton Nazon, președintele GCIL.
Probe de apă prelevate din iazul de decantare și din aval urmează să fie testate la Universitatea din Queensland.
O informare obținută pe surse de la Ministerul Sănătății din 5 aprilie avertizează că apa „poate conține niveluri ridicate de arsenic”.
„Toate comunitățile din aval sunt sfătuite să oprească imediat folosirea apei din râurile Kwara, Tinahula și Matepono până la un nou anunț contrar venit din partea Ministerului Sănătății și Serviciilor Medicale și a Organizației Mondiale a Sănătății”.
„Nu folosiți apă de râu pentru băut, spălat, baie / înot sau pescuit”.
Informarea respectivă nu a fost dată niciodată publicității. Ministerul Sănătății nu a răspuns oficial la întrebările SBS de ce nu a publicat informarea scrisă, ajunsă pe surse la publicația din Sydney, Australia.
În același timp, Walton Naezon, președintele GCIL a spus că:”Le-am cerut localnicilor să nu folosească apa, chiar dacă apa este limpede. Oamenii încă înoată în apa aceasta, încă o folosesc, dar îi sfătuim să reducă consumul.”
Sursa: SBS News