Strategia minieră 2017-2035 ar trebui să respecte și să consolideze importanța acordată comunităților locale afectate și mediului înconjurător. În acest sens, considerăm că sunt aplicabile trei principii: cel al transparenței, al precauției și cel al obținerii consimțământului prealabil în cunoștință de cauză al locuitorilor zonelor bogate în resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar însemna crearea unei viziuni și a unei noi strategii miniere care să nu reflecte aspirațiile cetățenilor români.
Fiecăruia dintre aceste principii îi revin propuneri concrete care pot fi subsumate obiectivelor strategice ale documentului realizat de Ministerul Economiei. Prin strategia elaborată, Direcția de Resurse Minerale a ministerului ar trebui să răspundă următoarelor exigențe.
În spiritul transparenței:
1. Includerea în strategia minieră 2017-2035 a prevederilor Directivei 2013/34/UE1 (cunoscută și ca setul de Reguli de transparență pentru petrol, minerit și exploatare forestieră)
2. Transparentizarea activității de acordare a licențelor miniere și inspectare prin crearea unui Registru Unic Național de Monitarizare și Control
3. Garanția financiară pentru proiecte miniere trebuie să fie publicată de autorități împreună cu modul de calcul care determină suma
În spiritul principiului precauției așa cum e definit de Articolul 191 al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene:
1. Includerea în strategia minieră a Rezoluției Parlamentului European de interzicere a cianurii în minerit
2. Instituirea unor no-go zones pentru protejarea mediului înconjurător și corelarea cu directivele aferente
3. Instituirea unor no-go zones pentru protejarea peisajelor culturale
4. Interzicerea depozitării deșeurilor miniere de-a lungul cursurilor de apă și/ sau a rezervoarelor de apă pentru comunități.
5. Instituirea unei distanțe legale față de localități unde pot fi amplasate exploatări miniere pe bază de substanțe toxice.
6. Introducerea unor termene minime de timp în care operatorul minier să fie resonsabil de aplicarea procedurilor de închidere și post-închidere în cazul instalațiilor de gestionare a deșeurilor din categoria A
7. Stabilirea de măsuri pentru prevenirea, reducerea și tratarea drenajului acid minier.
În spiritul principiului obținerii consimțământului prealabil în cunoștință de cauză (FPIC):
1. Obținerea consimțământului prealabil și informat al comunităților locale
2. Modificarea planurilor de urbanism în etapa obținerii autorizației de construire
În acord cu Pachetul de măsuri privind Economia Circulară al Uniunii Europene:
3. Corelarea Directivei 2006/21/CE cu Pachetul de măsuri privind Economia Circulară al Uniunii Europene
4. Includerea unei ținte anuale de tratare a deșeurilor miniere
Detalierea observațiilor și propunerilor Mining Watch România poate fi consultată aici.