13 decembrie 2024

spot_img

Oceanul ar putea fi următoarea goană după aur

Vehicule operate automat sunt folosite pentru a explora situri de mare adâncime pentru o posibilă viitoare exploatare. Dar care sunt efectele pe termen lung?

Fundul oceanului conține vaste provizii de metale prețioase și alte resurse, inclusiv aur, diamante și cobalt. Acum, când se lansează primele proiecte miniere de explorare la mare adâncime, țările lucrează la un set de reguli pentru a se asigura că această nouă “goană după aur” nu va distruge oceanele.

Un proiect ar putea începe în 2018, în Papua Noua Guinee, urmând a fi analizat ca și studiu de caz pentru o industrie care s-ar putea dovedi extrem de profitabilă.

Drept răspuns, reprezentanții mai multor țări s-au întâlnit în Jamaica pentru a conveni asupra garanțiilor și a procedurilor de operare pentru mineritul în adâncime, în special în marea liberă. Aflată sub jurisdicția internațională, marea liberă reprezintă aproximativ două treimi din oceanele lumii.

“Națiunile ar trebui să acționeze acum pentru a se asigura că oceanele noastre sunt protejate de această nouă industrie care se dezvoltă” a declarat Conn Nugent, directorul Pew Charitable Trusts

Care sunt efectele asupra mediului?

„Impactul asupra mediului este complet necunoscut.” a declarat activistul de mediu Natalie Lowrey

Janet Tokupep de la Alianța Solwara Warriors, care se opune proiectului, a declarat, „comunitățile noastre trăiesc la doar 30 de coastă, unde se află situl minei propuse și pescarii noștri folosesc zonele din jurul ei în fiecare zi. Cele mai grave riscuri sunt investițiele dezastruoase.”

Mai multe ONG-uri au cerut un moratoriu internațional privind mineritul pe fundul mării. Acestea susțin natura experimentală a tehnologiei și spun că aruncarea sterilului în mare ar putea sufoca organismele marine sensibile, cum ar fi corali, bureți, și pești.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole