13 decembrie 2024

spot_img

Peru declară stare de urgență după ce contaminările de mercur de la exploatările ilegale de aur au otrăvit oamenii și planeta

Guvernul Peru a declarat stare de urgență timp de două luni în peste 11 districte din jungla amazoniană din cauza contaminării cu mercur legată de activitățile miniere ilegale la scară largă.

Țara Sud-Americană, casă a peste 13% din totalul pădurilor amazoniere, este al șaselea cel mai mare producător de aur din lume, cu toate acestea plătește un cost ridicat față de mediu și sănătatea umană.

„Aurul are o față ascunsă, murdară, fie că ne referim la otrăvirea cu mercur din pădurea amazoniană sau la abuzurile împotriva drepturilor omului din nordul statului, perpetuate de companiile miniere multinaționale” declară directorul Earthworks

Conform site-ului mining.com producția ilicită de aur din Peru a crescut de cinci ori față de 2012 și se estimează că oferă aproximativ 100.000 de locuri de muncă, majoritatea în regiunea Marde de Dios, în sudul Peru.

Studiile de le Universitatea Standford și alte instituții au detectat niveluri ridicate de mercur în oameni, pește și apă. Internațional Business Time a remarcat faptul că mii de mineri, care lucrează ilegal în zonă, folosesc mercurul pentru a extrage aurul din râuri.

“Aproximativ 15% din producție este extrasă ilegal, fără nicio măsură de protecție pentru mediu” scrie publicația

Cât despre sănătatea umană, substanțele chimice toxice pot afecta funcțiile vitale cum ar fi sistemul nervos, digestiv și imunitar, precum și plămânii, rinichii, pielea și ochii.

Ministrul Mediului, Manuel Pulgar-Vidal a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că 41% din cei 50.000 de oameni din regiunea Madre de Dios sunt expuși la poluarea cu mercur.

“Vom simți consecintețe mineritului din zona Madre de Dios pentru următorii 80 de ani, așa că trebuie să combatem problema de la rădăcină” a declarat acesta

Comunitățile rurale și indigene sunt foarte vulnerabile, deoarece acestea consumă pește din râuri. Survival International scrie că “până la 80% din tribul Nahua a fost otrăvit cu mercur” și suferă de infecții respiratorii acute și alte probleme de sănătate.

În ciuda declarării stării de urgență, Survival International spune că guvernul a știut de contaminarea cu mercur încă din 2014 și a făcut prea puține pentru a opri problema.

“Consumatorii trebuie să fie conștienți de costurile umane și de mediu ale aurului ascunse în cutiile lor de bijuterii sau telefoane și să ceară companiilor miniere să fie responsabile” a declarat Sampat

Potrivit Reuters, minerii aruncă 40 de tone de mercur în râurile amazoniene, distrugând peste 100.000 de hectare de pădure anual.
_______

articolul în original aici.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole