10 decembrie 2024

spot_img

Peru: Noi proteste la mina de aur Conga se sfârșesc prin intervenția armată a poliției

Conflictele cauzate în Peru de mina Yanacocha (subsidiară Newmont) sunt de notorietate și se derulează deja de ani buni. Rezistența localnicilor a luat multe forme, iar violențele fără precedent la care au fost supuși de-a lungul anilor au făcut înconjurul lumii. Un nou episod al acestei confruntări s-a produs săptămâna aceasta când localnicii au dorit să se asigure că mina nu funcționează în fapt, așa cum au cerut instanțele de judecată. Au fost din nou întâmpinați cu gaze lacrimogene și focuri de armă.

Miercuri, 19 februarie, sute de protestatari, în mare parte localnici din Celendín, Bambamarca, și comunitățile învecinate au ajuns în perimetrul de exploatare al minei Conga pentru a constata starea operațiunilor și pentru a cere oprirea tuturor activităților.

Potrivit protestatarilor și susținătorii lor, sute de membri ai forțelor de poliție speciale “DINOES” au fost aduși cu autobuzele companiei miniere pentru a întrerupe activitatea de protest non-violent. Ei spun că poliția a provocat protestatarii pentru a legitima intervenția cu gaze lacrimogene asupra lor. Protestatarii au fost înconjurați și forțați să se retragă și să caute refugiu în dealurile adiacente. Numărul celor răniți sau reținuți era încă necunoscut. Funcționarii din subordinea Guvernului Regional pentru Cajamarca și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste atacuri și au cerut să se pună capăt atacurilor poliției menite să împiedice dreptul de a protesta al cetățenilor.

Protestatarii susțin într-o scrisoare din 18 februarie adresată directorului Minei Yanacocha, filiala peruviană a Newmont, că această acțiune de protest a fost necesară pentru a răspunde la îngrijorării legate de activitatea din perimetrul proiectului – inclusiv prezența de utilaje grele – care amenință calitatea apei, mediul, precum și drepturile comunităților care locuiesc în zonă. Protestatarii cer suspendarea voluntară a tuturor activităților și retragerea utilajelor grele până la intrarea în legalitate a proiectului Conga, contestată acum la tribunale naționale și internaționale.

Compania Yanacocha la rândul său susține că proiectul a fost suspendat începând cu 29 noiembrie 2011 și neagă faptul că operațiunile s-au reluat. Aceasta nu recunoaște că societatea a avut activitate ilegală. Compania a încercat să justifice intervenția poliției în 19 februarie prin aceea că grupul care a fost vizat se afla pe proprietatea companiei, ar fi lansat artificii în apropierea organelor de poliție și ar fi încercat să dărâme un utilaj – fără să dea însă detalii. Yanacocha susține că nimeni nu a fost rănit și în ciuda utilizării de gazelor lacrimogene “nici s-a folosit forță fizică împotriva protestatarilor”.

Așa cum este tipic în aceste confruntări, discursul oficială al firmei cu privire la intervenția poliției diferă în mod substanțial față de relatările protestatarilor. Însă indiferent de acțiunile care au caracterizat aceste evenimente, ceea ce este foarte clar este că aparatul poliției naționale este folosit în special pentru protejarea intereselor miniere private, mai degrabă decât pentru protecția drepturilor tuturor peruanilor.

Comunicatele de presă remise de Yanacocha trădează dispreț pentru cei care au protestat la mina, dar astfel de dispreț nu este justificat. Protestatarii apără ceea ce ei văd ca o amenințare la adresa securității resurselor de apă în regiune. Răspunsul la aceste proteste ar trebui să fie o reflecție atentă și critică față de proiectul minier și nu mobilizarea de escadrile de poliție puternic înarmate care doresc să reducă la tăcere vocile de opoziție.

English version here.
Foto: Edy Benavides

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole