Cu doar o zi în urmă publicam știrea potrivit căreia instanțele de judecată au decis că Agenția Națională de Resurse Minerale este obligată să furnizeze informațiile solicitate de societatea civilă în baza Legii 544/2001. Pe același subiect – zăcămintele aurifere și exploatările miniere planificate, o nouă instituție, de această dată Primăria Deva, refuză propriilor cetățeni accesul la informație de interes public. Un grup de cetățeni îngrijorați și mai multe organizații au solicitat în data de 17 februarie 2014 o serie de clarificări cu privire la forajele realizate de European Goldfields Deva SRL pe străzile Aurel Vlaicu și Călugăreni.
Întrebările adresate vizau (pagina 1, pagina 2) legalitatea forajelor executate în Deva, măsurile luate de către autorităţile locale pentru a reduce efectele unor eventuale poluări ale pânzei fratice, substanțele utilizate în procesul de explorare și impactul lor asupra sănătății umane, perimetrul şi locaţiile viitoarelor foraje, precum si scopul acestora. În plus se solicitau precizări privind situația eventualelor avize necesare şi obţinute până în prezent de compania minieră și o copie a acestora.
Răspunsul primit astăzi de la Primăria Deva descrie perfect atitudinea ostilă pe care o au unele autorități publice atunci când este vorba de a informa cetățenii cu privire la avizarea de noi proiecte miniere. Formulări de tipul „…adresa…făcută de o serie de asociații neliniștite…” sau „…pentru a nu ni se solicita măsuri referitoare la ceva din imaginația diverselor asociații”, nu numai că desconsideră deplin îngrijorările comunității locale, dar contravine însuși principiului de liber acces la informație.
Răspunsurile oferite de Primărie referitor la beneficiile și amenințările la adresa locuitorilor, evaluarea riscului pe termen scurt, necesitatea investiției în raport cu alternativele nepoluante asupra mediului, sunt oferite sec: „Literele 2f,g,h,i, j se referă la ceva imaginar și nu avem despre ce să răspundem”.
De refuzul Primăriei Deva de a prezenta informația solicitată s-a lovit și Mining Watch România, motiv pentru care rețeaua de monitorizare a activităților miniere a decis acționarea în justiție a instituției.