18 aprilie 2024

spot_img

Rapoartele Mining Watch România – Imagine de ansamblu asupra multiplelor proiecte miniere auro-argentifere

30 ianuarie 2014 – Mining Watch România anunţă publicarea a trei rapoarte detaliate privind proiectele miniere auro-argentifere propuse în ţara noastră pentru exploaterea resurselor de aur, argint şi polimetalice. Spre deosebire de proiectul minier propus la Roşia Montană, care vizează exploatarea celui mai mare zăcământ de aur şi argint din Europa, alte 13 proiecte miniere, de mai mici dimensiuni, parcurg cu repeziciune şi foarte discret numeroase etape de avizare.

Sunt şapte proiecte miniere ce au la bază suspecta asociere dintre Minvest şi Gabriel Resources din 1997: Roşia Montană, Bucium, Certej, Deva-Muncel, Băiţa Crăciuneşti, Brad şi Bolcana. Acestora li mai adaugă alte şase noi proiecte ce ar putea transforma comunităţile vizate în zone marcate de poluare accentuată, boli profesionale cronice şi de neputiinţa de a mai avea în viitorul previzibil dezvoltare prin agricultură sau turism.

Mining Watch România este o reţea de organizaţii şi grupuri de iniţiativă ce monitorizează activ planificarea, avizarea şi dezvoltarea proiectelor miniere, insistând asupra neajunsurilor provacate de acest tip de dezvoltare monoindustrială cu efecte ireversibile asupra mediului natural şi a comunităţilor afectate.

Raportul Baia Mare – Avanpremiera dezastrului provocat de industria minieră cuprinde o trecere în revistă a principalelor activităţi miniere din ultimii douăzeci de ani, întreprinse în zona Baia Mare. Raportul prezintă detalieri ale activităţii miniere realizate de fosta companie de stat în parteneriat cu compania australiană Esmeralda, tratează pe larg circumstanţele deversării de cianuri din 2000 și noile tentative ale Romaltyn Mining de redeschidere a operaţiunilor de extragere a aurului prin cianurare.

Raportul Certej – Incapacitatea autorităţilor de a analiza critic noi proiecte miniere detaliază operaţiunile miniere derulate în zona comunei Certeju de Sus din judeţul Hunedoara. Studiul descrie parcursul plin de nereguli al transferului de licenţă de la compania de stat către investitorul privat şi vânzarea ulterioară, la valori record, a proiectului către un alt operator minier, Eldorado Gold. Proiectul Certej, deşi este mai puţin cunoscut opiniei publice decât cel de la Roşia Montană, are la origine aceeaşi reţea de acţionari. Neregulile succesive în procedura de avizare şi interferenţele politice în obţinerea avizelor marchează acest proiect minier.

Ultimul din serie, raportul Transilvania, teren minat prezintă alte proiecte propuse de minerit auro-argentifer indicând că industria minieră, prin lobby-ul puternic la nivelul instituţiilor statului și prin campaniile de publicitate iniţiate, are capacitatea de a diminua presiunea comunităţilor și organizaţiilor locale asupra autorităţilor și co-participarea lor la procesul decizional. La acest aspect s-ar adăuga, în cazul unor proiecte mai mici, dificultatea comunităţilor locale de a avea acces la expertiză tehnică și juridică necesară înţelegerii și evaluării în cunoștintă de cauză a impactului real al mineritului.

Pentru a documenta stadiul fiecărui proiect în parte, raportul însumează vizite în teren, articole din presa locală, precum şi informaţii obţinute de la autorităţile locale prin cereri de informare sau acordate de instanţele de judecată din România. Autorii raportului Roxana Pencea, Ştefania Simion şi Tudor Brădăţan, activişti cu experienţă îndelungată în monitorizarea proiectului Roşia Montană, au arătat prin etapa de cercetare că instituţiile abilitate evită punerea la dispoziţia publicului interesat a informaţiilor despre zăcămintele vizate de companii miniere. Mai mult, autorităţile publice, cu foarte puţine excepţii, au o atitudine nejustificat servilă faţă de operatorii minieri. Tendinţele de enclavizare legislativă a industriei miniere alături de atitudinea opacă a autorităţilor centrale şi locale ameninţă cu transformarea Transilvaniei într-o regiune a Europei ce va resimţi impactul vecinătăţii imenselor cariere de suprafaţă şi a iazurilor de decantare cu cianuri.

Rapoartele pot fi citite şi descărcate aici.

Pentru mai multe informaţii, nu ezitaţi să ne contactaţi: Roxana Pencea, mobil: 0723 024300, email: contact@miningwatch.ro/mwatch

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole