”Renegocierea beneficiilor”, dar nu prin lege: parlamentul se pregătește să renunțe la dreptul de prelucrare și la cel de preemțiune la cumpărarea metalelor prețioase extrase din România.
Cum era de așteptat, statul român nu vede necesitatea prelucrării și achiziționării de aur. Vă amintiți probabil întreaga controversă iscată de declarațiile președintelui Băsescu care afirma că argumentul susținerii proiectului minier este acela că trebuie refăcută rezerva de aur a băncii naționale, cumpărând cu drept de preemțiune ceea ce s-ar produce la Roșia Montană. Declarația sa a determinat o luare de poziție imediată a Băncii Naționale, dar și a premierului Ponta, care pe vremea aceea îl acuza pe Băsescu de partizanat cu compania minieră.
Ei bine, pe ordinea de zi a Parlamentul României se regăsește o propunere legislativă care are ca obiect ”reglementarea exploatării resurselor naturale cu conţinuturi de metale preţioase, respectiv a zăcămintelor minerale cu conţinuturi de metale preţioase. Prin această iniţiativă se preconizează ca aliajul de aur, argint şi alte metale rare, rezultat în urma procesării resurselor naturale cu conţinuturi de metale preţioase de pe teritoriul României, să fie prelucrat la Regia Autonomă “Monetăria Statului “, iar Banca Naţională a României să aibă drept de preemţiune la cumpărarea tuturor lingourilor de metale preţioase produse pe teritoriul României.” – propunerea vine cu raport de respingere de la comisia de fond.
Atitudinea decidenților reflectă un singur lucru: România lasă pe mâna companiilor miniere interesate tocmai prelucrarea și rafinarea metalelor prețioase, activități care ar păstra o mai mare parte din banii proveniți din exploatarea resurselor în țară. De menționat este faptul că propuneri similare au fost făcute și în 2012 și 2013 și au fost respinse.
Propaganda referitoare la sporirea beneficiilor statului român sau la refacerea rezervelor strategice de aur este, încă o data, demontată tocmai de organismul legislativ al țării. Principalul argument de ordin economic folosit obsesiv de toți politicienii care au susținut exploatarea resurselor naturale (în condiții de mediu discutabile și cu încalcarea drepturilor și prevederilor constituționale) se dovedește a fi doar atât: propagandă.
Mai mult, sintagma ”renegocierea beneficiilor” a fost folosită recent chiar de președintele Klaus Iohannis în contextul amenințărilor lansate de RMGC de a chema România în instanțe de arbitraj international. Oare ce înțelege statul român prin ”beneficii” dacă propune renunțarea și la dreptul de preemțiune în cumpărarea metalelor extrase și la cel de prelucrare? În acest timp, societatea civilă și mediul științific solicită renunțarea la tehnologiile periculoase utilizate în exploatarea acestor metale prețioase, iar transpunerea acestei solicitări în legislație ar fi cu adevărat un beneficiu pentru România.