Mining Watch România s-a alăturat grupului de organizații care sprijină petiția de-clic.ro
Marea majoritate a proiectelor miniere arifere planificate în țara noastră se suprapun peste pășuni împădurite, fânațe și păduri. Doar în cazul Certej, peste 180 de hectare de pădure ar urma să fie defrișate pentru a face loc carierelor de suprafață și iazurilor de decantare.
Cere ACUM deputaților să nu cedeze amenințărilor corporațiilor!
UPDATE: Comisiile reunite ale Camerei Deputaților au respins marți, 12 mai, cererea de re-examinare a Codului Silvic. Cota de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România a rămas în textul legii. În următoarele zile va fi votul în plen unde deputații vor avea ultimul cuvânt. Presiunea trebuie menținută în continuare, transmiteți mesajul mai departe și invitați-vă prietenii să semneze petiția.
——
După ani de dezbateri, Parlamentul a adoptat recent o lege de modificare a Codului Silvic. Legea este departe de a fi una ideală, însă acum se află în pericol de a fi amendată din nou, la presiunea firmelor austriece. Miza este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România.
În replică Holzindustrie Schweighofer, care toacă deja, la propriu, pădurile României a trecut la intimidări. Aceasta amenință cu deteriorarea relațiilor comerciale dintre Austria și România dacă plafonarea nu este eliminată din lege. Amenințările au funcționat: președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii și a retrimis-o în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de HolzindustrieSchweighofer.
Cere ACUM deputaților să introducă URGENT Codul Silvic pe ordinea de zi a plenului și să respingă amendamentele solicitate prin vocea președintelui României de Holzindustrie Schweighofer.
******
NOTĂ. Insistăm asupra faptului că acest Cod Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe lacune (vezi observațiile societății civile). Petiția de față este un instrument de reacție rapidă în fața adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării, care poate știrbi substanțial rolul fundamental al Codului Silvic de apărător al pădurii.
Presiunea trebuie menținută până când principiile Codului Silvic vor fi transformate în norme specifice de implementare.