Roșia Montană/Romania, 6 Iunie 2018 – “în urmă cu o lună ICOMOS, forul profesional al UNESCO, a confirmat că Roșia Montană are toate atributele pentru a putea fi inclusă în Lista Patrimoniului Mondial. Azi, aflăm că Guvernul Dăncilă a formulat o cerere către UNESCO pentru blocarea dosarului. Așa ceva nu s-a mai întâmplat nicăieri, vreodată. Este confirmarea faptului că PSD-ALDE vor să meargă înainte cu proiectul minier, că urmăresc o înțelegere cu Gabriel Resources. Să fie clar, nu îi vom lăsa să distrugă tot ceea ce a fost obținut prin luptă. Împreună îi vom opri.” – a spus Roxana Pencea – Brădățan, director fondator al Mining Watch Romania.
Printr-o acțiune fără precedent la nivel diplomatic internațional, Guvernul român a blocat procedura de includere a Roșiei Montane în Lista siturilor UNESCO. Potrivit știrilor din presă, cererea a fost formulată de Ministerul Culturii și trimisă Ambasadorului român la UNESCO prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Acest lucru se întâmplă cu numai 3 săptămâni înainte de momentul luării deciziei finale de către Comitetul UNESCO.
Decizia de includere a Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial era programată la cea de-a 41-a întrunire a Comitetului UNESCO, ce se va desfășura între 29 iunie și 2 iulie la Manama, Bahrain.
Guvernul pretinde că mișcarea sa de azi este justificată de procedura de arbitraj deschisă de compania canadiană Gabriel Resources. Acesta are drept miză de 4,4 miliarde de dolari și drept obiect deschiderea proiectului minier de la Roșia Montană. Cu toate acestea, o nominalizare în Lista UNESCO nu este un impediment pentru o cerere de daune datorată unor acțiuni din trecut, ci este un obstacol concret pentru realizarea proiectului minier de la Roșia Montană. Prin urmare, știrile privind cererea Guvernului indică mai degrabă începutul unei negocieri dintre Guvern și Gabriel Resources. În schimbul aprobărilor finale pentru realizarea proiectului minier, părțile din arbitraj pot oricând să renunțe la cauză.
”Dosarul pentru includerea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO și dosarul de nominalizare subsecvent au fost pregătite de-a lungul mai multor ani, înainte de începerea procesului de arbitraj intentat de Gabriel Resources și nu ca o reacție a statului român. Prin urmare, Tribunalul arbitral nu avea temei să considere o potențială includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial drept măsură de reprimare luată de statul român la adresa proiectului investițional al companiei Gabriel Resources. Decizia va fi luată de organele în drept ale UNESCO și strict în temeiul Convenției Patrimoniului Mondial. Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României”, a declarat Dr. Marcos A Orellana, adjunct professor la George Washington University School of Law.
Ca reacție la știrile de azi, Campania Salvați Roșia Montană cheamă cetățenii din nou la protest în apărarea Roșiei Montane vineri, 8 iunie 2018, în toate orașele din țară, începând cu orele 18:00. În plus, cetățenii pot semna o petiție adresată Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, prin care cerem ca dosarul să fie lăsat să își urmeze cursul și să intre pe agenda Comitetului Patrimoniului Mondial de la finalul lunii iunie.
+++
Mai mai multe informații privind protestele anunțate în următoarele zile în România și la nivel internațional
Petiția poate fi semnată aici.