Autoritățile din provincia San Juan au suspendat activitatea la mina Veladero deținută de Barrick Gold după ce compania a confirmat o nouă deversare cu cianuri pe site-ul său.
Deversare a avut loc pe 8 septembrie, cu doar câteva zile înainte de aniversarea celui mai grav accident minier produs vreodată în Argentina, ce a avut loc tot la mina de aur Veladero. Cu toate acestea, detaliile privind această nouă deversare au fost făcute publice la o săptămână abia după producerea ei.
Harta regiunii argentiniene unde este situată mina de aur Veladero
Potrivit unei declarații emise de companie: “a existat un incident la iazul de decantare cauzat de spargerea unei conducte ce transporta o soluție cu cianură. Conform cercetărilor preliminare, această ruptură s-a produs după ce conducta a fost lovită de o bucată de gheață.” Barrick a dat asigurări că deversarea nu a ajuns la nicio sursă de apă locală și a susținut că nu există “nici o amenințare pentru sănătatea lucrătorilor, comunităților locale sau mediului înconjurător.” Compania minieră canadiană a precizat, de asemenea, că incidentul nu a afectat activitatea minei. Cu toate acestea, guvernatorul provinciei San Juan, Sergio Unac a cerut oprirea exploatării pentru a evalua amploarea scurgerii și a elimina riscul producerii de noi accidente.
Así están los glaciares que #Barrick Gold cortó para hacer un camino https://t.co/1904oubA3g #Veladero… notón del amigo @JPParrilla
— Fernando Berdugo (@fercho_27) September 30, 2016
Deja vu
Știrile privind noua deversare au dus la proteste în orașul apropiat Jáchal, unde locuitorii și-au amintit cum Barrick a încercat să acopere gravitatea accidentului produs doar cu un an înainte. Compania a admis în cele din urmă că peste 1 milion de litri de soluție cu cianură au ajuns în sistemul hidrografic local.
Cronologia deversării de cianuri la mina Barrick Gold
Asamblea Jáchal No Se Toca a lansat o declarație: “Suntem dezgustați de acest dezastru care se repetă la doar un an după ce diferiți experți au concluzionat ca activitatea minieră de la Veladero a cauzat cel mai mare dezastru de mediu din țara noastră. Este jenant ca această situație se repetă în același loc, la doar un an mai târziu”.
Investigația asupra scurgerii de anul trecut a confirmat faptul că cel puțin trei râuri au fost contaminate, și, de asemenea, a descoperit că alte trei scurgeri ar fi avut loc fără să fie cunoscute publicului. Până în prezent, nouă angajați Barrick au fost trimiși în judecată, dar rezidenții și organizațiile de protecția mediului spun că prejudiciul a fost acoperit de societate doar cu sprijinul primit din partea guvernului provincial.
Faptul că a fost nevoie de șase zile pentru ca anunțul privind deversarea să fie făcut public a sporit scepticismul local. “Credem că avem o bază solidă pentru a fi extrem de sceptici și suspicios cu privire la orice control efectuat la Veladero”, a declarat organizația, care a cerut închiderea definitivă a minei.
#Veladero tiene que CERRAR porque viola la Ley de #Glaciares y provoca #contaminación. #ChauVeladero #Ecología @GreenpeaceArg @mauriciomacri pic.twitter.com/YxvBzi0fbN
— Darío Ravera ❇ ❈ ❅ (@Dariovegano) November 12, 2016
Sursa: Argentina Independent
Ce ne desparte de un iaz de decantare de 60 de ha cu cianuri? O frumoasă pădure. Suntem noi ultima generație care vedem pădurile de la Certej? ► Susține și tu financiar lupta în instanță pentru pădurile din Certej, pentru o Românie fără cianură.