19 iulie 2024

spot_img

Azerbaijan: Jurnalist de investigație hărțuit de autorități după ce a dezvăluit implicarea familiei președintelui inclusiv în afaceri miniere

„Khadija Ismayilova, reporter atât la OCCRP, organizația parteneră a RISE Project cât și la Radio Europa Liberă, a fost reținută ieri de poliție, la Baku, în Azerbadjian, în cadrul unei operațiuni juridiciare menite să o intimideze” se arată într-un articol publicat recent pe pagina web RISE Project.

Mass-media din Azerbaidjan este strict controlată de guvern, astfel, jurnalismul de investigație este extrem de rar. În acest context, Ismayilova a publicat în iunie 2011 o anchetă jurnalistică prin care expunea numele companiilor offshore care au fost înregistrate în numele fiicelor lui Aliyev, președintele țării. De asemenea, acest reportaj arăta că cele două surori Aliyev dețineau singurul operator 3G de telefonie mobilă din Azerbaidjan.

O mult mai recentă anchetă, co-semnată de Ismayilova, afirma că consorțiul minier AIMROC, responsabil de extragerea aurului și argintului în valoare de 2,5 miliarde de dolari de la mina Chovdar, este deținut de trei companii din Panama, cu soția și fiicele președintelui ca manageri ai respectivelor companii.

Fragment din investigația jurnalistică Azerbaijani Government Awarded Gold-Field Rights To President’s Family, semnată de Nushabe Fatullayeva și Khadija Ismayilova

AIMROC a fost controversat de la începutul său. Consorțiul a fost format printr-un decret prezidențial în 2006 (…). În 2007, AIMROC a primit concesiuni pe  30 de ani a mai multor perimetre miniere. Chovdar este doar una din aceste concesiuni profitabile. Potrivit Ministerului Mediului din Azerbaidjan, aceasta conține rezerve de 44 de tone de aur și 164 de tone de argint, în valoare de aproximativ 2.5 miliarde dolari la prețurile actuale (n.r. mai 2012).

Contractele au fost atribuite către AIMROC în grabă și în pofida obiecțiilor exprimate de mai mulți membri ai Parlamentului în timpul audierilor desfășurate în luna iunie 2007. Parlamentarii au acuzat faptul că nu se cunosc proprietarii reali ai consorțiului; că contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor de licitație; că niciuna dintre companiile implicate nu are experiență în minerit și că acordul a fost contrar intereselor naționale ale Azerbaidjanului.

În timpul audierilor, deputatul Valeh Aleskerov, președintele Comitetului parlamentar privind Resursele Naturale, a pledat în favoarea acordului dintre AIMROC și statul azer. El a declarat că înființarea de companii offshore este „o practică comună în întreaga lume” și că nu s-a derulat o licitație publică din cauza incertitudinii privind bogăția minerală a zăcămintelor. În schimb, a spus el, guvernul a preferat să poarte discuții directe cu potențialii investitori.

Întrebat despre proprietarii AIMROC, Aleskerov a declarat, „Credeți că guvernul azer ar contracta pe cineva necunoscut, ar discuta cu oricine de pe stradă?”. La întrebarea privind implicarea familiei Aliyev și vreun eventual interes financiar al acesteia în cadrul proiectului, Aleskerov a spus doar „Rușine!” și a închis.

Articolul complet poate fi citit aici în limba engleză.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole