Băișoara

Denumire perimetre minier: Băişoara
Localizare: Băişoara, Cluj
Licență: licenţă de concesiune pentru exploatare
Titular proiect 2013: Rom Aur SRL
Acţionari: Gabriel Resources BV Nederland (100%), subsidiară a Gabriel Resources Limited
Date despre zăcământ: aur
Stadiu autorizare proiect:


Băișoara – aspecte generale

Agenţia Naţională de Resurse Minerale a eliberat în 2006 o licenţă de concesiune privind explorarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Băişoara, judeţul Cluj, către Rom Aur SRL Roşia Montană, o firmă subsidiară a lui Gabriel Resources Ltd. În raportul către acţionari, Gabriel Resources informează că a deţiunt până în iulie 2011 o licenţă de concesiune de explorare a perimetrului Băişoara, care a expirat. Compania îşi anunţă totodată decizia de a nu mai prelungi valabilitatea licenţei.

Primăria Băişoara din judeţul Cluj a confirmat în comunicatul său „Fără explorări şi exploatări auro-argentifiere cu cianuri” că licenţa Rom Aur SRL, subsidiară a Gabriel Resources, a expirat în 2011 şi nu a fost reînnoită. În plus, Primăria declară că întreaga comunitate este împotriva explorării şi exploatării aurului cu cianuri la Băişoara şi că „niciodată nu se va folosi cianura sau alte substanţe nocive pentru comunitatea noastră”.

 facebook
România, teren minat.

Mineritul este o industrie cu miză extrem de mare pentru politicile publice şi pieţele financiare, dar mai ales pentru comunităţile şi ecosistemele direct afectate. În timp ce industria subliniază capacitatea sa de a genera bogăţie şi utilizarea de tehnologii moderne, responsabilitatea pentru riscurile, costurile şi datoriile generate nu a fost niciodată pe deplin asumată. Dominaţia industriei în arena politicilor publice a împiedicat generarea unei schimbări a statu-quoului, iar vocea comunităţilor locale rămâne în continuare marginală în discursul public. Transferarea interesului companiilor miniere de la marile proiecte de investiţie către proiecte mai mici, dar mai numeroase are un impact major asupra comunităţilor locale, atenţia publică disipându-se în direcţii multiple şi procedurile de avizare fiind simplificate.