Pe 18 octombrie 2015 echipa Mining Watch România a participat la prezentarea publică organizată de compania minieră Samax România despre proiectul minier Rovina. Întrunirea organizată în Căminul Cultural din sat a avut o prezență numeroasă. Câteva zeci de oameni au venit să asculte pledoaria pentru minerit a reprezentantului Samax, directorul Alexandru Nicolici.
Prezentarea, a noua de acest fel, a avut rol informativ, căci ea nu face parte din nicio procedură legală de avizare. Samax mizează pe fermecarea comunității prin prezentarea unui gigantic proiect minier pentru extragerea a 116 tone de aur și 426 tone de cupru. În cazul în care compania va obține autorizațiile necesare pentru a începe, înfățișarea comunelor Crișcior și Bucureșci de lângă Brad se va schimba pentru totdeauna. În acest moment, Samax a obținut un acord de principiu de la Agenția Națională de Resurse Naturale fiind în curs de obținere a licenței miniere de exploatare. Acest lucru nu i-a împiedicat însă să-și anunțe în iunie investitorii că au obținut dreptul de a exploata zăcământul de la Rovina pentru următorii 20 de ani.
De altfel, construirea imaginii de proiect perfect este unul din obiectivele principale ale Samax, companie cu sediul social într-un apartament în Baia Mare, deținută de compania minieră junior Carpathian Gold. Declarațiile directorului, plauzibile la o primă vedere, s-au dovedit, la o cercetare amănunțită, a fi simple promisiuni minicinoase. Iar dintre cele mai inedite sunt negarea existenței companiilor din paradisuri fiscale interpuse între Samax și compania mamă (trei la număr) și nerecunoașterea fluxului financiar paradis fiscal-România prin care este finanțată activitatea prezentă a firmei Samax.
Dacă vrei să o vizualizezi într-un format mai mare prezentarea interactivă click aici.
Relatarea de la fața locului descrie atmosfera întrunirii și mai ales inadvertențele identificate: