Dealul Bratoșin

Denumire perimetre minier: Dealul Bratoşin
Localizare: Vaţa de Jos (aproximativ), Hunedoara, Arad
Licență: licenţă de concesiune pentru exploatare
Titular proiect 2013: Valhalla Resources LTD
Acţionari: Valhalla Resources LTD (TSX:VH)
Date despre zăcământ: cupru şi aur
Stadiu autorizare proiect:


Dealul Bratosin – aspecte generale

Din decembrie 2008, Valhalla Resources Ltd. (25% – Subsidiară a Barrick Gold Corporation), în asociere cu Barrick Gold Romania (75%), au desfăşurat activităţi de explorare pentru zăcământul Dealul Bratoşin (link). În iulie 2011, subsidiara Barrick Gold Corporation s-a retras din asociere. Valhalla Resources Ltd. figurează ca acţionar în mai multe companii din România cum ar fi Valhalla Operations, Transylvania Minerals, Black Sea Resources, Tethyan Gold, Hoq Operations, Shoimul Resources şi Vallachia Resources.

Vallachia Resources are drept de explorare şi deţine licenţă de concesiune pentru minereurile polimetalice la Corbeşti-Micăneşti (Hunedoara, Arad), iar Hoq Operation a deţinut licenţă de explorare la Highiş Sud (Arad)

 facebook
România, teren minat.

Mineritul este o industrie cu miză extrem de mare pentru politicile publice şi pieţele financiare, dar mai ales pentru comunităţile şi ecosistemele direct afectate. În timp ce industria subliniază capacitatea sa de a genera bogăţie şi utilizarea de tehnologii moderne, responsabilitatea pentru riscurile, costurile şi datoriile generate nu a fost niciodată pe deplin asumată. Dominaţia industriei în arena politicilor publice a împiedicat generarea unei schimbări a statu-quoului, iar vocea comunităţilor locale rămâne în continuare marginală în discursul public. Transferarea interesului companiilor miniere de la marile proiecte de investiţie către proiecte mai mici, dar mai numeroase are un impact major asupra comunităţilor locale, atenţia publică disipându-se în direcţii multiple şi procedurile de avizare fiind simplificate.