13 decembrie 2024

spot_img

Deva Gold sfidează justiția română

27 iulie 2016 – Compania canadiană Eldorado Gold, ce intenționează să extragă cu cianuri cele 70 de tone de aur ale zăcământului de la Certej, continuă abuziv organizarea de șantier, în ciuda recentei sentințe judecătorești ce interzice acest lucru.

Vezi video: 

Tribunalul Cluj a admis în data de 21 iulie cererea rețelei Mining Watch România prin care solicită suspendarea lucrărilor, până la judecarea anulării autorizației de construire. Aceasta a fost eliberată de Primăria Certeju de Sus pentru a permite companiei canadiene organizarea de șantier pentru construirea iazurilor de decantare ale primei mine cu cianuri din Transilvania.

La aproape o săptămână de la sentință, lucrările nu au încetat, iar Mining Watch a primit numeroase sesizări, pentru ca sentința judecătorească privind suspendarea lucrărilor are efect imediat, Mai mult, Deva Gold nu deține nicio autorizație validă ce i-ar permite să lucreze cu utilaje grele în perimetrul vechii cariere Coranda.

În această situație, a fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții pentru sistarea lucrărilor și sancționarea Deva Gold. Este a doua oară când autorităților de control din domeniul construcțiilor li se solicită să intervină pentru a obliga Deva Gold să sisteze lucrări ilegale. În toamna anului 2014, Deva Gold a fost obligată să își retragă utilajele după ce zeci de cetățeni au insistat pe lângă Inspectoratul de Stat în Construcții să dispună controale și să impună oprirea lucrărilor. La scurt timp însă, Primăria Certeju de Sus a eliberat prezenta autorizație ce tocmai a fost suspendată de justiție.

Sesizează și tu ISC! Model de sesizare găsești și aici; Copiază textul și trimite-l pe mail către vest@isc.gov.ro și hunedoara@isc.gov.ro Adaugă în cc și contact@miningwatch.ro/mwatch

“Numeroși localnici ne-au atras atenția că lucrările nu au încetat și că sunt deranjați de zgomot și praf, dar mai ales de disprețul companiei față de respectarea legii. Dacă această companie nu este în stare să respecte o sentință judecătorească, de ce ar respecta standardele privind folosirea cianurii sau siguranța muncitorilor? Proiectul prevede construirea unui baraj de 170 de metri înălțime ce va trebui să reziste sute de ani, cum putem să avem încredere în ei în aceste condiții?” a declarat Alina Banu din partea rețelei Mining Watch România.

Note pentru editori:

În imediata vecinătate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold deține alte patru perimetre miniere: Băița-Crăciunești, Certej Nord, Troița Pițiguș și Mireș. Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect învecinate, asa cum rezultă din harta perimetrelor, iar suprafaţa lor cumulată de 4 865 de hectare o depăşeste de două ori pe cea a concesiunii Roşia Montană în suprafaţă totală de 2 388 de hectare. Cu toate acestea, nu s-a realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor de exploatare sus-arătate, deși Mining Watch România a sesizat Ministerul Mediului acest aspect.

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole