6 decembrie 2023

spot_img

DNA Alba nu deranjează corupții din minerit

Update 7 august 2019: Procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor, a dispus infirmarea soluției de clasare emisă de Serviciul teritorial Alba Iulia în dosarul privind proiectul de minerit de la Certej.

Peste 2000 de cetățeni i-au scris procurorului șef DNA, Călin Nistor, și îi solicită să preia de la DNA Alba dosarul privind proiectul de minerit de la Certej. Cererea vine după ce structura teritorială a clasat fără argumente dosarul deschis în urma denunțului penal al societății civile, căruiau i s-au alăturat cu plângeri, rând pe rând, Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne, Comisia de abuzuri a Senatului și ANAF Timișoara.

“Deși am contestat decizia de clasare, credem că asupra biroului teritorial DNA Alba există presiuni locale de natură să creeze suspiciuni asupra modului în care tratează aceste posibile infracțiuni. În aceste condiții, considerăm imperios necesar ca structura centrală a DNA, să preia dosarul”, a declarat reprezentantul Mining Watch, Roxana Pencea Brădățan.

Mining Watch România și Comunitatea Declic își exprimă profunda îngrijorare privind modul în care sunt investigate, de autoritățile competente, multitudinea de nereguli și posibile infracțiuni comise în avizarea proiectului minier cu cianuri de la Certej.

618 hectare de teren forestier au fost trecute din domeniul public al Statului în domeniul privat al comunei Certeju de Sus în 2010. Dintre acestea, cel puțin 57 hectare au fost concesionate către societatea Deva Gold SA pentru a fi folosite pentru proiectul minier de exploatare a aurului și argintului. Aceeași pădure este revendicată în instanță de săteni reuniți într-o formă de asociere obștească.

“Doar pădurea mai stă în calea proiectului minier cu cianuri de la Certej. Dacă ea dispare, două iazuri de decantare cu deșeuri toxice se vor ridica deasupra satului”, a adăugat Roxana Pencea Brădățan.

Denunțul privind săvârșirea unor fapte penale de către funcționarii publici care au aprobat reconstituirea dreptului de proprietate în beneficiul Primăriei Certeju de Sus și, implicit al Deva Gold, a fost făcut în 2016. De atunci, rând pe rând, Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne, Comisia de abuzuri a Senatului și ANAF Timișoara au depus la dosar sesizări similare. În plus, au cerut extinderea urmăririi penale suspectând și alte infracțiuni conexe.

Din cuprinsul acestor sesizări rezultă că reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea comunei Certeju de Sus s-a făcut prin scoaterea ilegală a acestui teren din fondul național forestier, prin încălcarea drepturilor pe care le dețineau proprietarii de drept ai acestor terenuri sau prin falsificarea unor registre publice din cadrul primăriei.

DNA Alba a clasat acest dosar penal în luna iulie [1] fără a indica argumente legale privind unele din aspectele sesizate. De asemenea, organele de cercetare au omis să explice de ce faptele semnalate de instituțiile de mai sus nu au fost luate în seamă.

Note: 
[1] Dosar nr.347/P/2016 al DNA ST Alba

Dacă vrei și tu să ne ajuți să convingem structura DNA centrală să redeschidă dosarul și să preia ancheta, o poți face scriindu-i și tu Procurorului-șef interimar, Călin Nistor.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole