După ani de rezistență ale comunității din Rancho Grande împotriva companiei B2Gold cu sediul în Vancouver, guvernul din Nicaragua a respins proiectul minier în data de 12 octombrie.
Comunitățile din nordul statului Nicaragua au câștigat o luptă lungă și dificilă împotriva companiei miniere canadiene care dorea deschiderea unei mine de aur. După ani de proteste și rezistență locală, guvernul din Nicaragua a spus nu proiectului.
Locuitorii din Rancho Grande, un oraș din districtul Matagalpa, s-au luptat pentru a-și proteja pământurile și sursele de apă de compania B2Gold, cu sediul în Vancouver, care dorea deschiderea unei mine în carieră deschisă ‘El Pavon’. Localnicii au organizat marșuri, boicoturi și alte acțiuni pentru a demonstra că există o opoziție copleșitoare împotriva acestui proiect.
Pe 12 octombrie guvernul din Nicaragua a anunțat că nu va accepta continuarea proiectului minier. Autoritățile de mediu au concluzionat că acest proiect nu este viabil, a comentat coordonatorul de comunicare Rosario Murillo
“Concluzia tuturor experților de mediu este că proiectul nu este viabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra naturii, a mediului înconjurător, a apei și asupra stilului de viață al oamenilor” a mai adăugat Murillo, care este, de asemenea, și soția președintelui Nicaraguei, Daniel Ortega
Oficialii ministerului Mediului și al Resurselor Naturale consideră proiectul non-viabil după ce au analizat toate studiile, săptămâna trecută, conform lui Murillo. Ortega a aprobat aceste recomandări, a mai adăugat ea.
Vestea a fost salutată de episcopul din Matagalpa, Rolando Alvarez, care este un susținător deschis al opoziției împotriva mineritului din Rancho Grande.
“Eu consider că de această dată guvernul a respectat voința populației și i-a ascultat cererile” a declarat Alvarez. Acesta a primit o notificare prealabilă a anunțului lui Murillo, dar și-a exprimat surprinderea la afirmația că oficialii guvernamentali au efectuat recent studii în zonă.
Episcopul și alți lideri ai bisericii au mărșăluit împotriva mineritului în Rancho Grande alături de câțiva mii de locuitori în data de 3 octombrie. “Suntem asaltați de companiile miniere străine interesate de exploatarea aurului, care acum ne amenință că vom pierde totul” a declarat Alvarez în timpul marșului
Rezidenții din Rancho Grande solicită un referendum pentru a confirma oficial că populația locală respinge activitățile companiei B2Gold. Peste 90% din cei 30.000 de locuitori se opun mineritului, potrivit liderului comunității, Carlos Siles, coordonator al mișcării de mediu Yaoska Guardians.
„Rancho Grande nu are nevoie de minerit,” a declarat Siles într-un interviu la începutul acestui an.
Economia locală din Rancho Grande se bazează în mare parte pe producția agricolă, cu exporturi către alte părți ale Nicaraguei și chiar dincolo de frontierele naționale. Există peste 300 de surse de apă în zona muntoasă, declară Siles. “Suntem în zona tampon a rezervației biosferei Bosawas”, adaugă acesta.
Guvernul din Nicaragua a acordat concesiunea minieră în Rancho Grande în 2007. B2Gold are peste 20 de angajați în zonă, iar în ultimii ani și-a intensificat eforturile de a convinge localnicii în sprijinirea mineritului.
Siles consideră că opoziția de neclintit a majorității localnicilor a reușit să țină la distanță activitățile miniere.
“Nu și-au putut începe activitățile miniere din cauza rezistenței,” a spus el
De-a lungul anilor, locuitorii din Rancho Grande au ținut multe marșuri, atât în municipiu, cât și în capitală, Matagalpa și în Managua. Aceștia s-au implicat, de asemenea, în diverse acte de rezistență creativă.
Comunitatea din Rancho Grande s-a angajat într-o campanie boicot în 2014. Marea majoritate a părinților au refuzat să-și mai trimită copii la școală până ce autoritățile nu vor aborda problema. Boicotul școlar a continuat și la începutul anului 2015. Când ministrul educației a venit în Rancho Grande pentru a aborda boicotul, mii de localnici au ieșit în stradă pentru a-și exprima poziția împotriva mineritului.
Boicotul școlar a ajuns la știri peste tot în Nicaragua, însă campania a mers dincolo de educație, a declarat Siles, care consideră campania un act de nesupunere civilă. Boicotul a fost, de fapt, îndreptat către toate instituțiile statului, mai adaugă Siles, explicând că locuitorii au refuzat să mai semneze orice fel de document care provenea de la instituțiile statului.
Anunțul guvernului din Nicaragua că proiectul minier aurifer ‘El Pavon’ al companiei B2Gold nu este viabil nu face nicio referire explicită la opoziția comunităților locale. Cu toate acestea, nu există îndoială că opoziția locală a fost un factor-cheie.
Centrul Humboldt, o organizație importantă de mediu din Nicaragua, care susține asociația Yaoska Guardians, speră ca anunțul guvernului să fie urmat de o rezoluție formală.
“Considerăm că Ministerul Mediului și Resurselor Naturale (MARENA) ar trebui să emită o rezoluție ministerială prin care să declare proiectul ‘El Pavon’ non-viabil,” a afirmat Tania Sosa, reprezentantul pe advocacy al Centrului Humboldt într-o declarație de presă
“Dacă guvernul ascultă într-adevăr opinia oamenilor din Rancho Grande, Ministerul Energiei și Minelor (MEM) ar trebui să publice un decret ministerial prin care să suspende concesiunile acestei companii sau oricărei alte companii care este interesată de exploatare pe viitor,” a spus Sosa
Centrul Humboldt și-a exprimat de asemenea, speranța că guvernul va studia viabilitatea socială și de mediu a altor proiecte de minerit din țară.
____
Articolul în original poate fi găsit aici.