19 iulie 2024

spot_img

Scrisoare deschisă privind asocierea și sponsorizarea simpozionului științific Odiseea Resurselor Minerale de către cele mai controversate companii din industria extractivă

Către Rectoratul Universității din București
În atenția Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rector

29 mai 2014 – Învățământul academic românesc din sistemul public este un reper important pentru societatea noastră. Sistemul educațional, deși supus erodării în ultimii ani, rămâne unul dintre cele mai preţuite în Europa, rezultatele remarcabile ale elevilor, studenţilor şi profesorilor români fiind aduse adesea la cunoştinţa opiniei publice.

Ne adresăm astăzi Universității București, instituție etalon pentru învățământul românesc și pentru comunitatea academică din țara noastră, pentru a vă transmite îngrijorarea și dezamăgirea noastră profundă. Facultatea de Geologie și Geofizică s-a asociat cu cele mai controversate companii din industria extractivă în organizarea celui de-al IX-lea simpozion de geologie economică – Odiseea Resurselor Minerale. Simpozionul ce se desfășoară în perioada 30-31 mai sub egida Universității București este susținut de câteva companii, în legătură cu care vă supunem atenției următoarele aspecte:

Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este cercetată penal pentru complicitate într-o anchetă de fraudă și spălare de bani derulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Incapabilă să pună la punct un proiect de minerit solid din punct de vedere economic şi social, fără probleme de mediu şi de patrimoniu, RMGC şantajează grosolan statul român, ameninţând că va recurge la arbitraj internaţional prin care va cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru neimplementarea proiectului. În ultimii 15 ani, justiţia română a anulat toate actele administrative obţinute de Roşia Montană Gold Corporation, ceea ce indică în afara oricărui dubiu că legile Statului au fost încălcate și, odată cu ele, drepturi fundamentale ale cetățenilor direct afectați. Mai mult decât atât, am dori să vă reamintim că cel mai prestigios for științific al ţării, care cuprinde mai mulţi membri ai corpului profesoral de la Universitatea Bucureşti, anume Academia Română, s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Roşia Montană susținând că acest tip de activitate economică este incompatibil cu principiul de dezvoltare durabilă şi cu dreptului cetăţenilor la un mediu curat.

Compania Deva Gold SA propune proiectul de minerit Certej bazat pe flotație cu cianuri într-un sit Natura 2000, zonă protejată de interes comunitar ce asigură supraviețuirea celor mai valoroase și periclitate specii de păsări, cu habitatele lor specifice. Mai mult, Deva Gold SRL (Eldorado Gold) a realizat în această primăvară lucrări de prospectare geologică în perimetrele Deva-Muncel și Brad fără a deține autorizație de construcție, ignorând semnalele de alarmă trase de societatea civilă cu privire la legalitatea activităţilor desfăşurate.

Compania Samax România SRL își propune să dezvolte la Rovina un proiect de minerit aurifer similar ca dimensiuni şi impact de mediu cu acela de la Roșia Montană. România a fost apreciată drept țara cu cele mai mari rezerve de aur ale Europei, cu 68 de zăcăminte identificate în Cadrilaterul Aurifer din Munții Apuseni. Proliferarea necontrolată a unor asemenea proiecte, pe bază de cianurație sau flotație, ar duce la generarea a nu mai puțin de 2900 de hectare cu deșeuri de cianurare, creând riscul unor catastrofe pentru mediu şi generând probleme sociale de anvergură.

Prospecțiuni S.A. este compania de servicii geofizice și geologice care în serviciul companiilor extractive a încălcat flagrant dreptul la proprietate al locuitorilor din mai multe comune din Transilvania şi Banat, împânzindu-le terenurile cu mii de metri de cabluri seismice, fără a avea acordul acestora.

Prezidiul celui de-al IX-lea simpozion de geologie economică reunește reprezentanți ai facultăților de profil și ai organizațiilor profesionale, ai Institutului Geologic Român și ai Agenției Naţionale de Resurse Minerale. Alături de ei se regăsesc, în calitate de vice-președinți ai simpozionului, directorii și managerii companiilor mai sus amintite. Fiindcă acest eveniment științific are în prezidiu reprezentanţi ai unor companii de minerit care necesită pentru avizare studiile, expertizelele și aportul participanților la simpozion, considerăm că se favorizează astfel obținerea de opinii favorabile în sprijinul industriei miniere iresponsabile. Fără îndoială că problema „resurselor minerale” este demnă de studiu la nivel universitar, însă numai într-un cadru neutru, obiectiv, fără niciun fel de participare din partea companiilor interesate tocmai în exploatarea brutală, pe termen scurt, a resurselor respective.

Organizarea de evenimente științifice face, desigur, parte din misiunea fiecărei instituții de învățământ superior. Universitatea București – ca de altfel orice Universitate din ţară – nu face excepție și în acest sens dispune de fonduri publice şi de finanţări accesibile prin granturi pentru organizarea de manifestări care să promoveze cercetarea ştiinţifică de vârf. Este însă de datoria Universităţii bucureştene, cu prestigiu recunoscut pe plan naţional şi internaţional, să nu accepte asocieri de niciun fel cu companii şi organisme al căror scop principal nu-l constituie cercetarea ştiintifică sau educaţia. Acest soi de asocieri – neconforme cu etica academică şi profesională – pot dăuna grav credibilităţii instituţiei, dar şi rolului social pe care Universitatea şi-l asumă ca punct nodal în relaţia ei cu comunitatea. Datorită prestigiului Universității Bucureşti, considerăm că aceasta trebuie să manifeste responsabilitate şi discernământ în raport cu transferurile de imagine şi de influenţă pe care le acceptă, cu atât mai mult astăzi când problemele de mediu sunt percepute la nivelul Uniunii Europene ca ţinând de sănătatea publică şi de securitatea naţională.

Cu respect,

Eugen David
Preşedinte Alburnus Maior

Asociaţia Alburnus Maior
str. Principală nr. 299
Roşia Montană, judeţul Alba
Tel: 0040 0740 280309
E-mail: alburnusmaior@ngo.ro
www.rosiamontana.org

Lector dr. Dan Mercea
Membru fondator

Rețeaua Mining Watch România
B-dul 21 Decembrie 1989, Nr. 60, Ap 32
Cluj Napoca, judeţul Cluj
Tel: 0040 104706
E-mail: contact@miningwatch.ro/mwatch
www.miningwatch.ro/sitenou

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole