19 martie 2025

spot_img

Vânzarea naturii devine posibilă prin ‘compensarea biodiversității’ propuse de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană pregătește o directivă europeană ce ar permite, la propriu, vânzarea naturii. Fiecare arbore, arbuște sau fir al ierbii ar putea fi în curând evaluat și vândut asemenea unei mărfuri pe piața liberă.

Companiile cu proiecte industriale de mari dimensiuni, ce ar afecta în mod ireversibil natura, sunt promotorii, în parteneriat cu Comisia Europeană, a  unui proiect de lege ce se află deja în etapa de definire și concepție. Denumită oficial  „compensarea biodiverității ” (biodersity offsetting), această viitoare lege are o miză uriașă pentru industriile poluatoare, cea minieră nefăcând excepție.

Ce este de fapt compensare abiodiversității?  Această semnifică promisiunea unei companii de a înlocui natura distrusă de un proiect industrial și ‘strămutarea’ sau înlocuirea ei într-o altă zonă. Dar acest concept acordă puțină atenție ecosistemelor unice, importanței vieții sălbatice sau surselor de apă curată. În țările în curs de dezvoltare, compensarea biodiverității a deschis deja ușa companiilor pentru distrugerea pădurilor tropicale și acapararea terenurilor comunităților locale. Acum, UE dorește să aducă compensarea biodiverității  în Europa.
comensarea biodiversității Compensarea biodiversității oferă o licență pentru a distruge natura Experiența globală arată că această practică de compensare creează de fapt o presiune suplimentară asupra biodiversității. Acest lucru se datorează faptului că acordă certificate verzi unor companii care în caz contrar nu și-ar putea dezvolta proiectele în zonele respective. De exemplu, compensarea biodiversității ar facilita acordarea de avize pentru defrișări ale pădurilor seculare, ale pajiștilor de mare valoare, poate chiar a unor rezervații naturale în schimbul promisiunii unei companii miniere de a reîmpăduri o altă zonă, posibil în cu totul altă regiune a țării.

Transformarea naturii într-o marfă În plus, compensarea biodiversității transmite un mesaj periculos potrivit căruia natura este de înlocuit. În realitate, biodiversitatea și ecosistemele sale complexe sunt unice. Ar fi o pierdere dureroasă pentru lumea în care trăim să reducem natura la un sistem de credite așa cum propun mai multe sisteme de compensare.

Comunitățile își pierd accesul la natură Oamenii prețuiesc natura nu doar pentru ceea ce este, ci mai ales pentru locul unde se află. Cadrul natural al comunităților umane asigură bunăstare și sănătate, pierderea acestuia producând pierderi iremediabile, imposibil de anticipat. Rolul social pe care natura îl joacă în viața oamenilor și comunităților nu poate fi compensat, oricare ar fi valorea despăgubirii.

UE și statele membre discută deja de ani de zile de pericolul pierderii biodiversității. Puținele demersuri realizate sunt oricum ineficiente dacă e să luăm doar cazul siturilor Natura 2000, sanctuare pentru biodiversitate în care sunt permise activități economice. În următorii ani, România va trebuie să evalueze, în termenii propuși de Uniunea Europeană, dacă va permite sau nu exploatarea cu cianuri în cazul proiectelor Certej și Băița Crăciunești ce se suprapun peste situri Natura 2000. În acest context, orice sistem de comensare va agrava pierderea biodiversității, iar orice decizie de conservare va avea la bază rațiuni economice.

Natura este un bun comun, ce aparține în egală măsură tuturor cetățenilor. Astfel, economiile trebuie să fie structurate în interesul cetățenilor și nu în cel al marilor afaceri.

Mining Watch România vă invită să vă alăturați cetățenilor din Europa care militează pentru a opri această practică de a pune un preț pe natură și de a transforma circuitele sale complexe în simple mărfuri ce pot fi cumpărate și vândute. Semnați acum petiția pentru a opri compensarea biodiversității  înainte ca natura să devină doar o altă poveste pe care o spunem celor mici când merg la somn!

Pentru mai multe informații vizitați: naturenotforsale.org

Foto credit: naturenotforsale.org

Urmăriți acest scurt film care explică ‘beneficiile’ compensării biodiversității:

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,820AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole