10 decembrie 2024

spot_img

Vești bune de la Certej: implicarea noastră a contat

Ministrul Ioan Deneș a recunoscut într-un interviu acordat știrilor PROTV, că cele 56 hectare pentru care s-a pregătit un HG de defrișare ar putea avea probleme privind proprietatea. Acest lucru s-a întâmplat după ce mai bine de 4,400 de cetățeni, membri ai comunității Declic și activiști Mining Watch, au trimis observații la minister. Textul plângerii conținea referiri explicite la litigiul care trecuse nevăzut în procedura de aprobare a defrișării.

Când a propus adoptarea unei hotărâri de guvern care permite defrişarea celor 56 de hectare, Ministerul Apelor şi Pădurilor a precizat că terenul nu face obiectul unor cereri de restituire, nu e grevat de sarcini şi nu formează obiectul unor litigii. Acum, ministrul are îndoieli, potrivit Știrilor PROTV.

Ioan Deneș, Ministrul Apelor şi Pădurilor: ”Am făcut către instanţă o adresă prin care am solicitat să ne spună să ne transmită dacă într-adevăr acea sesizare făcută de obşte se regăsește şi un dosar care este depus la instanţă. Dacă vom afla legislaţia în vigoare spune că orice suprafaţă aflată în litigiu nu se pate scoate din fondul forestier asta spune lege noi asta vom face.”

 

Pădurea de la Certej are o poveste complicată. Azi, proprietatea e fărâmițată între statul român (Romsilva), primăria Certeju de Sus și diverși localnici. Înainte de comuniști, toate aceste suprafețe erau o singură pădure ce a aparținut Obștei Agricole Măcrișul. În haos-ul legislativ de după ’89, Comisia Locală de Retrocedări a împărțit pădurea după bunul plac. Cea mai mare bucată a ajuns abuziv în proprietatea comunei. Imediat după, aceasta a fost concesionată pe douăzeci de ani către … Deva Gold.

Modul în care acestă pădure, parte a unui sit Natura 2000, a ajuns la Primărie face obiectul unei anchete. S-a început chiar și urmărirea penală. Iar vechii obșteni se chinuie încă în instanță pentru a-și recupera pădurea.

Acum, Deva Gold o vrea rapid defrișată. De aici și graba de a tăia fiecare copac și a obține o hotărâre de guvern pentru scoaterea pădurii din fondul forestier național.

Citește și:  Societatea civilă a dus drujba de aur la Ministerul Apelor și Pădurilor

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole