3 decembrie 2023

spot_img

83 de ani – atât ar dura reabilitarea celor 698 de mine abandonate din Quebec

Ministerul Resurselor Naturale, Martine Ouellet, a anunțat anul trecut ca locuitorii provinciei Quebec vor plăti factura pentru a re-ecologiza site-urile miniere abandonate.

Ca rezultat al deceniilor de neglijare a mediului, minele abandonate vor continua mult timp să facă parte din peisajul locuitorilor din Quebec. Dacă Quebec continuă lucrările de restaurare la ritmul actual, va dura nu mai puțin de 83 ani pentru a repara această moștenire toxice, la un cost de peste un miliard de dolari. Iar factura va fi suportată exclusiv de către contribuabili.

Informațiile obținute prin legea accesului la informațion asigura că în timpul celui mai recent an fiscal, 2012-2013, Quebec a pompat peste 15.6 milioane dolari în curățarea și decontaminarea zonelor miniere lăsate în responsabilitatea statului de-a lungul anilor.

Având în vedere că guvernul a inclus zonele contaminată în sarcina administrației publice în 2007, 86.2 milioane dolari au fost cheltuite, așa cum este indicat de datele furnizate de către Ministerul Finanțelor și Economiei. Aceasta reprezintă o medie anuală de 14,3 milioane de euro. S-a ajuns la un vârf de mai mult de 17.4 milioane dolari în perioada 2007-2008, minimul de opt milioane fiind atins în perioada 2010-2011.

Presupunând că guvernul menține rata de investiție medie curentă, va dura cel puțin 83 ani pentru a termina munca de decontaminare. Atunci când au ajuns la putere, liberalii susțin în mod repetat că totul va fi finalizat în 2017, dar fără a prezenta un plan de acțiune.

1,2 miliarde de dolari

În conformitate cu estimarea autorităților provinciei Quebec, factura totală pentru minele care necesită ecologizare ar putea ajunge la 1.2 miliarde dolari. Între cele 698 de mine există 198 de site-uri de operare care au nevoie de muncă de decontaminare foarte specializată.

Au fost, de asemenea, planificate lucrări de restaurare cu prioritate la minele cu probleme. Acesta este cazul minei Manitou – 11 milioane de tone de acizi de decantare sunt împrăștiate în toată zona situată la sud-est de Val – d’Or. Acest lucru a avut un „impact major”, în conformitate cu informațiile obținute. Cu toate acestea, ultimul titular al drepturilor de exploatare minieră a declarat faliment in 2003. Drept urmare Guvernul a elaborat un proiect pentru reecologizare în valaore de peste 47 milioane dolari, care se va întinde pe 12 ani. Acesta are ca scop de a recupera site-ul Manitou prin acoperirea reziduurilor de steril de mina provenite de la exploatarea Goldex a companiei Agnico – Eagle.

Mai multe alte mine sunt situate în Abitibi – Témincamingue, o regiune în care industria minieră este foarte active mai multe decenii. In unele cazuri, metale grele trebuie recuperate, în special pentru a evita „migrația poluării”.

De multe ori re-ecologizarea presupune dezasamblarea echipamentelor careu au fost abandonate, alte ori chiar a taberelor miniere întregi.

Statul trebuie să decontamineze, de asemenea, un total de 488 de mine de explorare minieră. Numai în Nunavik, există 275 de aceste site-uri, 18 mine au fost clasificate ca „prioritare”, acestea fiind inspectate în mod regulat – spune Departamentul de Resurse Naturale.

Factură o plătesc contribuabilii.

Întreaga lucrare de ecologizare ia forma unui proiect care va afecta direct contribuabilii provinciei Quebec, aceștia fiind cei care vor trebui să își asume costurile. Atunci când era în opoziție, Martine Ouellet a denunțat această poziție a guvernului. Anul trecut, ministrul Resurselor Naturale a recunoscut, totuși, că localnicii vor trebui să plătească întreaga operațiune. Potrivit D-nei Ouellet, companiile contribuie deja la finanțele guvernului din Quebec: ” Am decis să stabilească o taxă, a spus doamna Ouellet. Taxa poate intra în vistieria statului, acesta fiind cel care finanțează diverse activități care necesită contribuție.”

Nu se știe ce procent din redevențele miniere va fi redirecționat pentru a curăța daunele aduse mediului din industrie. De la preluarea puterii, guvernul Marois nu a prezentat un plan clar pentru minele care necesită ecologizare, în ciuda intențiilor declarate. Cu toate acestea, în ultimul buget al provinciei, guvernul a declarat ca va cheltui în acest an și pentru anii care vor veni, un total de 23 milioane dolari în „management de minerit” și „patrimoniu minier”. Dacă această direcționare de fonduri publice se materializează, ar fi necesari 52 ani pentru a finaliza lucrările de pe întreg teritoriul.

În teorie, administrația de la Quebec nu ar trebui să se mai regăsescă în viitor într-o astfel de situație. În conformitate cu normele stabilite de guvernul Marois, o garanție financiară care să acopere 100% costurile de închidere a minelor trebuie depusă în termen de doi ani de la aprobarea planului de ecologizare.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole