10 decembrie 2024

spot_img

Alertă: Comisia de Mediu dezbate propunerea de interzicere a cianurii

Comisia de Mediu dezbate azi (marți) propunerea de interzicere a cianurii în minerit. Ordinea de zi a fost publicată cu întârziere, prin urmare avem la dispoziție doar câteva ore pentru a le scrie membrilor comisiei și a-i convinge să voteze un raport favorabil adoptării proiectului de lege.

În ultimii ani, ne-am mobilizat în repetate rânduri pentru interzicerea cianurii. Și cu fiecare acțiune întreprinsă suntem cu un pas mai aproape. Înainte de votul final în plenul Camerei Deputaților sunt însă două momente decisive: raportul Comisiei de Mediu și cel al Comisiei de Industrii. Un bun prieten al cauzei noastre, alpinistul Alex Găvan, spunea recent că “cianura e ‘old school’ și periculoasă. Pentru oameni și natură. Numai cineva rău intenționat, ascultând argumentele pro și contra ar mai putea susține mineritul cu cianuri în anul 2017.”

Acum, membrii comisiei de mediu vor trebui să decidă de partea cui sunt: vor pune preț pe protejarea naturii sau vor apleca urechea la argumentele industriei. E un test al lor, ca oameni și reprezentanți aleși. Dar este și un test al nostru, ca cetățeni implicați, ce acționăm fermi pentru o Românie fără cianuri. În aceste ore, fiecare email trimis poate fi vocea care îi convinge să asculte.

Nu ezita și urmează pașii aceștia:

    1. Compune un nou email către următoarea adresă: cp.mediu@cdep.ro. 

 

  • Copiază textul de mai jos și completează-l cu numele tău la final:

Către: Membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic

Stimate doamne, stimați domni,

Sunt unul din cetățenii a căror încredere în Parlament este zilnic greu pusă la încercare, dar vă scriu însă cu speranța că spiritul reprezentării cetățeanului de către aleși nu a murit. Propunerea de interzicere a cianurii este acum pe masa dumneavoastră și este o problemă care mă interesează direct, nu doar pe mine, ci și pe cei din jurul meu. PLx 594/2013 se află pe ordinea de zi a ședinței din 21 februarie pentru dezbatere și realizarea unui raport. Suntem zeci de mii de cetățeni cei care privim în aceste momente către dvs., în așteptarea unei decizii corecte care să interzică utilizarea cianurii în industria minieră din România.

Dacă stăm o secundă și ne gândim cine are de câștigat de pe urma folosirii cianurii, vom vedea că în timp ce industria își împarte profitul, noi cetățenii, împărțim poluarea și costurile dezastrelor. Mitul locurilor de muncă produse de utilizarea cianurii este la fel de derizoriu precum mitul existenței cianurii de sodiu în cafeaua pe care o bem zi de zi.

În România există 64 de zăcăminte aurifere, iar dacă doar două dintre ele ar fi exploatate, țara noastră ar utiliza cea mai mare cantitate de cianuri de pe continent (de exemplu: 1 634t/ an la Certej și 13 000t/ an la Roșia Montană). Între 2000-2015 s-au produs 30 de scurgeri, deversări și accidente generate de transportul sau utilizarea cianurii în procesarea minereului în întreaga lume. Nu acesta este viitorul pe care îl vreau pentru țara mea.

In calitatea dvs de membru al Comisiei de Mediu, ne punem totuși încrederea că veți acționa cu responsabilitate în vederea protejării naturii din România.

Cu îngrijorare,

……….. (nume și prenume)

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole