16 iunie 2024

spot_img

Argentina dă în judecată nouă directori Barrick Gold, în urma deversării cu cianuri

Nouă angajați ai Barrick Gold au fost dați în judecată în urma deversării cu cianuri din Septembrie 2015, care a contaminat 5 râuri din provincia San Juan.

Un articol, publicat recent în ziarul Diario de Cuyo, arată că cei care sunt dați în judecată sunt directori ale căror posturi au fost de “o importanță vitală pentru gestionarea și controlul minei”. Suspecții vor fi anchetați în libertate.

Judecătorul Pablo Oritja a menționat că accidentul intră sub incidența articolului 56 din legea 24.501 privind reziduurile periculoase, care prezintă termenele de închisoare în cazul unui accident minier sau deversare, apărută ca urmare a “neglijenței, nepăsării sau incompetenței… sau prin încălcarea regulamentelor și ordonanțelor.”

Vorbind azi la radio AM870, avocatul reclamanților, Diego Segui a declarat că este mulțumit de faptul că instanța a stabilit cine este responsabil, dar că plângerile împotriva oficialilor nu au înaintat.

Directorii urmăriți penal sunt Leandro Poblete, șef al procesării; Segundo Alvarez, al doilea șef al procesării; Carlo Cabanillas, managerul minei, Angel Escudero, director de prevenire a riscurilor; Osvando Brocca, director servicii tehnice; David Sanchez, supervizor întreținere; Ricardo Cortez, supervizor mediu; Walter Pizzaro, manager procese și Antonio Adames, director general.

Dintre cei nouă angajați considerați responsabili, opt dintre ei încă lucrează la Barrick, în timp ce directorul general, Adames, a fost eliberat din funcție imediat după deversare.

Într-un comunicat de presă dat astăzi publicității, Barrick a menționat că va continua să ofere suport juridic pentru cei acuzați, deși susține că nu s-a comis nicio crimă, invocând un plan de acțiune pus în aplicare pentru a corecta problemele din cadrul minei, aprobat de autorități, care arată că “incidentul nu reprezintă risc pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.”

Cu toate acestea, un studiu recent a demonstrat că deversarea a poluat 5 râuri locale, în timp ce un raport oficial critica Barrick pentru proasta administrare.

Barrick a încheiat amintind publicului că „siguranța oamenilor și a mediului rămâne principala prioritate” pentru compania minieră.

Sursa articolului, aici.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole