3 decembrie 2023

spot_img

Justiția spaniolă dă o lovitură companiei miniere Edgewater prin anularea proiectului din Corcoesto

Curtea Constituțională a respins un apel al amendamentului guvernului spaniol, înaintat de Xunta de Galicia cu privire la Legea Minelor 3/2008, ceea ce face ca Edgewater să-și piardă concesiunile “Emilita 1221”, “Ciudad de Landro 1454” și “Ciudad de Masma 1455”, care făceau parte din planul lor principal de exploatare a regiunii Bergatinos (Corunna).

Legislația a ratificat decizia instanței de a anula dreptul de exploatare deoarece “nu există suficiente dovezi de capacitate financiară sau tehnică ale solicitantului”, așa cum s-a întâmplat și companiei miniere canadiene Edgewater, căreia guvernul galician i-a anulat oficial proiectul, în martie 2014, în baza legii 12/2014.

Acum, Curtea Constituțională a decis în favoarea Xuntei de Galicia, menționând articolul 28.3 din Statutul de Autonomie al Galiciei, care permite executarea Legii Minelor.

Un rezultat excelent pentru comunități

Deși hotărârea reprezintă un pas înapoi pentru Edgewater, compania a anunțat că va apela la arbitrajul internațional pentru a-și apăra interesele, și că momentan așteaptă decizia Înaltei Curți a Galiciei de anulare a proiectului minier.

Cu toate acestea, decizia Curții Constituționale va pune capăt oricărei speranțe a companiei de a porni mineritul în regiunea Bergantinos.

Un moment de sărbătoare

Platforma Salvăm Cabana salută această decizie a instanței, care reprezintă un adevărat succes al societății galiciene în apărarea mediului și a sănătății publice, și doresc să arate apreciere pentru toți acei oameni, organizații și instituții care au sprijinit lupta împotriva proiectului minier, încă din 2012. Anularea inițiativei miniere din Corcoesto reprezintă un triumf al societății civile, al demnității colective, și, mai presus de toate, un triumf al rațiunii și bunului simț împotriva iraționalității piețelor și economiei transnaționale.

_______

Articolul în original aici.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole