Columbia a interzis oficial toate activitățile miniere pe platourile muntoase după ce Curtea Constituțională a revocat, luni, un regulament care permitea exploatarea în acele zone.
Mineritul în acele zone „paramos” – vaste arii muntoase din Anzi acoperite de păduri subalpine, deasupra liniei continue de copaci, dar sub limita permanentă de zăpadă – a fost interzis încă din 2011, dar concesiunile oferite înaintea acestei legi au continuat.
Curtea a decis că această excepție este invalidă și că toate exploatările miniere trebuie suspendate, decizie care va afecta aproximativ 347 concesiuni miniere, declară ziarul local El Pais.
Motivul a fost că exploatarea aurului și a petrolului într-un ecosistem fragil va cauza daune ireversibile.
Zona de „paramos” se găsește între 3000 și 5000 de metri altitudine și este acoperită de vegetație și arbuști care se comportă ca un burete uriaș, stocând apa în sezonul ploios și eliberând-o în cel secetos.
Această decizie reprezintă vești bune pentru orașele Columbei care se bazează pe sursa de apă a zonelor paramos. Aceste zone stoachează apă pentru aproximativ 70% din populație. Doar zona Chingaza paramo, de lângă Bogota, oferă apă pentru aproximativ 20% din columbieni, declară El Espectador.
Aceeași Curte a mai dat a lovitură planului de dezvoltare al președintelui Juan Manuel Santos, anulând o lege care permitea proiectelor „de interes strategic” să exproprieze oamenii de pământurile lor.
Oamenilor li se ofereau alte bucăți de pământ în zone considerate în afara ariilor de interes strategic. Însă Curtea Constituțională a hotărât ca drepturile acelor persoane să fie respectate, iar cererile lor asupra pământului să fie onorate.
În ultimii ani Columbia a lucrat la îmbunătățirea standardelor de minerit. Autoritățile au adoptat o poziție de „zero toleranță” când vine vorba de minerit ilegal sau măsuri pentru a grăbi procedurile de autorizare. De asemenea, au înăsprit legislația pentru a reduce riscurile sociale și de mediu.
În afară de aur și cărbune, Columbia deține vaste rezerve neexploatate de smaralde, argint și petrol
Articolul în original îl găsiți aici.