16 iunie 2024

spot_img

Autoritățile ineficiente ale statului român, sub privirea atentă a peste 8000 de cetățeni

28 noiembrie 2014 – Autoritățile române își dovedesc o dată în plus incapacitatea de a sancționa operatorul minier Deva Gold SA, companie care desfășoară lucrări de construire nelegale pentru demararea primului proiect cu cianuri din România. La Certej atât autoritățile locale – Primăria, cât și cele regionale – Inspectoratul de Stat în Construcții Vest acționează complice în favoarea firmei deținute de producătorul canadian low-cost Eldorado Gold.

Mining Watch România a sesizat pe 15 octombrie a.c. cele două instituții cu privire la demararea lucrărilor de organizare de șantier în cariera Coranda în lipsa autorizației de construire necesare. Sesizarea a avut la bază răspunsul Primăriei comunei Certeju de Sus potrivit căruia instituția nu a emis nicio autorizație de construire pentru lucrările respective.

Ulterior, primarul PNL Petru Cîmpian a revenit asupra declarațiilor, precizând că Deva Gold deține toate actele necesare și invită presa să le consulte la sediul Primăriei. Membri ai presei și ai rețelei Mining Watch România au dat curs invitației și s-au prezentat pe 27 octombrie în Certeju de Sus pentru a studia documentația și a obține o copie a acesteia. Cu această ocazie, primarul Petru Cîmpian a refuzat să permită studierea autorizației și documentației specifice, deși Legea 544/2001 clasifică informația ca fiind de interes public.

O dată cu sesizarea celor două instituții menționate mai sus, Mining Watch România a solicitat Consiliului Județean Hunedoara o copie a avizului de specialitate, document tehnic necesar emiterii autorizației de către Primăria Certeju de Sus. Răspunsul la cererea de informare a arătat că un astfel de aviz “nu a fost emis deoarece nu a fost solicitat”.

În acest context, pe 17 noiembrie, Inspectoratul de Stat în Construcții a oferit un răspuns către Mining Watch România prin care se transmite că sesizarea a fost “redirecționată, spre competentă soluționare, Primăriei comunei Certeju de Sus”.

“Ne aflăm în fața unei tergiversări intenționate prin refuzul de a verifica legalitatea documentelor de autorizare a lucrărilor demarate de Deva Gold SA la Certej. Autoritățile responsabile, deși ar avea atribuțiile și obligația de a respecta disciplina în domeniul executării lucrărilor de construire, se eschivează de la aplicarea legii, pasând responsabilitatea de la o instituție la alta. În mod cert, asistăm la o descurajare și împiedicare a societății civile de a monitoriza și evalua legalitatea demarării acestui nou proiect minier”, a declarat Ștefania Simion, coordonator juridic al rețelei Mining Watch România.

Mai mult, respectând procedurile legale, Mining Watch România a înaintat o nouă sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru sancționarea Primăriei și oprirea lucrărilor. În cazul unui răspuns necorespunzător, rețeaua va recurge la justiție pentru stabilirea corectitudinii și legalității autorizației de construire pentru proiectul minier Certej. În demersul său, Mining Watch cere ISC:

Având în vedere că subscrisa nu a putut avea acces la documentaţia care a stat la baza autorizaţiei de construire menţionate nici direct, la sediul instituţiei emitente, nici ca urmare a cererii scrise adresate instituţiei, acesta este singurul aspect de nelegalitate (lipsa avizului de specialitate emis de Consiliul Județean) pe care suntem în masură să îl sesizăm la momentul de faţă. Socitităm însă instituţiei dumneavoastră, în virtutea atribuţiilor legale, desfăşurarea unui control complet de legalitate a autorizaţiei 10/16.09.2014 emisă de Primarul Comunei Certeju de Sus pentru „Organizare de şantier” în Cariera Coranda, satul Bocşa Mare, comuna Certeju de Sus».

În avizarea proiectului minier de la Certej, Eldorado Gold prin compania locală Deva Gold, face uz după bunul plac de iresponsabilitatea autorităților. Rând pe rând, primar sau reprezentanți ai autorităților regionale, devin câte un apendice al operatorului minier. Autoritățile centrale privesc cu nepăsare avansarea avizării proiectului și astfel permit deschiderea unei imense exploatări miniere fără îndeplinirea condițiilor de legalitate, a comentat Tudor Brădățan, membru Mining Watch România.

În lumina acestei stări de fapt, rețeaua a inițiat o petiție către președintele ales Klaus Iohannis prin care i se solicită acestuia sancționarea politică a primarului Petru Cîmpian. Prin asumarea de către noul președinte a două dintre principiile promovate în campania electorală – transparenţa şi responsabilitatea la nivelul autorităţilor centrale sau locale, considerăm necesară o luare de poziție a acestuia din funcția de președinte de partid, pe care încă o mai deține. În doar patru zile de la lansare, peste 8000 de cetățeni au semnat petiția. La trei zile de la lansare Klaus Iohannis a răspuns pe pagina sa de facebook:

«Mii de români mi-au scris cerându-mi sprijinul pentru clarificarea condițiilor legale în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus (județul Hunedoara). Astăzi, colaboratorii mei au luat legătura cu Primăria Certeju de Sus pentru analizarea documentelor invocate de cetățeni. Vă voi ține la curent în legătură cu acest caz. România lucrului bine făcut înseamnă respect între instituții și cetățeni!». Mining Watch România apreciază reacția și așteaptă cu deosebit interes un răspuns concludent din partea domnului Iohannis.

Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați: Tudor Brădățan, mobil 0745-370524, email contact@miningwatch.ro/mwatch

Citește și CERTEJ: Opriți lucrările până la soluționarea în instanță a contestațiilor

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole