16 iunie 2024

spot_img

Deva Gold continuă nestingherită lucrările

Șantierul de la Certej se extinde, Deva Gold continuă lucrările deși nici autoritățile, nici compania nu fac dovada legalității autorizației de construire

Noi fotografii și materiale video surprinse în zona perimetrului minier Certej, între 26-30 noiembrie, arată continuarea lucrărilor de către Deva Gold și extinderea lor pentru amplasarea unor bazine de apă și pentru fixarea stâlpilor pentru transportul de energie electrică.

În tot acest timp, peste 9500 de cetățeni i-au cerut lui Iohannis respectarea legii la Certej și sancționarea politică a colegului său de partid, primarul comunei Certeju de Sus, pentru refuzul acestuia de a pune la dispoziția publicului interesat autorizația în baza cărei se desfășoară lucrări de construire aferente platformei industriale a proiectului minier.

Potrivit hărții proiectului prezentată de Deva Gold, pe locația respectivă ar urma să se construiască uzina de procesare a minereurilor extrase. Peste 25.000 de tone de cianură ar fi utilizate pentru prelucrarea aurului în cei 16 ani estimați pentru operare.

Pe 27 noiembrie Mining Watch România a înaintat o nouă sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru sancționarea Primăriei și oprirea lucrărilor: “Având în vedere că subscrisa nu a putut avea acces la documentaţia care a stat la baza autorizaţiei de construire menţionate nici direct, la sediul instituţiei emitente, nici ca urmare a cererii scrise adresate instituţiei, acesta este singurul aspect de nelegalitate (lipsa avizului de specialitate emis de Consiliul Județean) pe care suntem în masură să îl sesizăm la momentul de faţă. Socitităm însă instituţiei dumneavoastră, în virtutea atribuţiilor legale, desfăşurarea unui control complet de legalitate a autorizaţiei 10/16.09.2014 emisă de Primarul Comunei Certeju de Sus pentru „Organizare de şantier” în Cariera Coranda, satul Bocşa Mare, comuna Certeju de Sus.

Operatorul minier Deva Gold, deținut în proporție de 80% de producătorul low-cost de aur Eldorado Gold, a început lucrările pentru deschiderea primei mine cu cianuri din România. În pofida opoziției publice naționale față de utilizarea cianurii ca metodă de extragere a aurului, compania își propune demararea proiectului mimând respectarea legislației. Mai mult, deși în toamna anului 2013 cele mai mari manifestări de stradă din România revendicau interzicerea cianurii în minerit, autoritățile de mediu avizau proiectul prin eliberarea unui acord de mediu revizuit. Acesta este în prezent contestat în instanță de Mining Watch România.

Solicităm stoparea imediată a oricăror activități de construire până la judecarea solicitării de anulare a acordului de mediu.

Citește și Cronologia începerii lucrărilor de construcție la Certej

Fotografii 26-30 noiembrie 2014

DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole