3 decembrie 2023

spot_img

Barrick Gold a concediat un inginer incomod. Apoi a deversat cianură în 5 râuri din Argentina

Documentele obținute de Observatorii Naționali (vezi la finalul articolului) demonstrează că Barrick Gold, cel mai mare producător de aur din lume, a concediat brusc un inginer, Raman Autar, în 2014, deoarece a făcut publice documente care arătau situația critică și încălcările de mediu de la mina Veladero, din Argentina.

Aceste afirmații sunt deosebit de grave, deoarece deversarea de cianură este legată de stricarea unei valve care a blocat o ecluză lăsând-o deschisă. Această deversare de peste 1 milion de litri de cianură a dus la poluarea a 5 râuri din Argentina.

Barrick nu a confirmat că, dacă ar fi răspuns la solicitările inginerului ar fi putut împiedica accidentul. Procesul lui Autar este încă în curs, dar niciuna dintre acuzațiilelui nu a fost demonstrată în instanță.

 

Whistleblower-ul[1] a dat în judecată compania minieră

Inginerul Raman Autar este un veteran al industriei miniere, sosit în Canada din Noua Zeelandă, pentru a lucra ca și senior manager pentru Barrick Gold.

I s-a oferit un salariu de 275.000 de dolari, inclusiv bonusuri anuale. Potrivit declarației sale, Barrick s-a oferit să-i ajute familia să obțină rezidență permanentă, să ofere burse de școlarizare pentru copiii săi și să îi cumpre o casă în Toronto.

Dar relația nu a durat mult timp. Autar a fost concediat în 2014, după ce a vizitat mina de la Veladero, în San Juan și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea sa.

În martie 2015, Autar și-a anunțat intenția de a da în judecată Barrick Gold, cerând compensații de peste 10,5 milioane de dolari, invocând, printre altele stres psihologic, concediere abuzivă și încălcarea taxei fiduciare.

“A fost concediat pentru că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, în conformitate cu Codul de Etică și Conduită în Afaceri” se declară în proces “Barrick l-a concediat pe Autar pentru a scăpa de publicarea raportului în care erau descrise încălcările de mediu de la mina Veladero, din Argentina.”

 

O companie puternică, cu influență politică

Conform documentelor prezentate curții judecătorești, Autar s-a mutat din Australia în Toronto împreună cu familia.

Viza lui de lucru este legată de Barrick Gold, lăsându-l în imposibilitatea de a-și căuta alt loc de muncă până la primirea rezidenței permanente. În proces se prezintă că stabilitatea psihică a copiilor și familiei sale a avut de suferit de pe urma acestei mutări.

Dar Autar nu este singura persoană care pretinde că viața lui de familie a fost dezrădăcinată de către Barrick și operațiunile sale miniere. Compania a fost în conflict cu membrii comunității, politicieni și activiști de mai bine de un deceniu, in Chile și Argentina.

În 2014, fostul Secretare de Mediu, Romina Picolotti, împreună cu soțul ei, Jorge Daniel Taillant – membri fondatori ai Centrului pentru Drepturile Omului și Mediului – au fost obligați să se mute din Argentina în SUA, datorită creșterii presiunii împotriva organizației lor, care ataca interesele industriei miniere. Acestea incluzândeau și compania Barrick Gold și cele două proiecte cheie ale sale, mina Veladero și mina Pascua Lama.

Conform lui Taillant, să fie concediat “este cel mai mic lucru care i se poate întâmpla” unui whistleblower care vorbește împotriva Barrick Gold sau care se opune unor astfel de investiții.

“Natura corporatistă a industriei miniere este foarte puternică în locuri ca Argentina” a explicat el. “Barrick are înțelegeri cu funcționarii publici, miniștri, politicieni locali și comercianți, iar toți aceștia lucrează împreună… și sunt și foarte mulți bani și foarte multă putere în spatele a toate acestea.”

 

Deversarea de cianură care a contaminat 5 râuri

La începutul acestui an, tribunalul argentinian a amendat Barrick cu 9,3 miliaone de dolari pentru deversarea din septembrie 2015 de la mina Veladero, cea vizitată de inginerul Autar. Deversarea a fost cauzată de o valvă care s-a blocat și a lăsat ecluza deschisă, a declarat Barrick.

În timp ce compania a declarat că incidentul “nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea comunităților din aval”, nouă dintre angajații săi au fost ulterior acuzați în legătură cu deversarea. Un raport al Secretariatului Chile pentru control de mediu și de supraveghere a anunțat că incidentul a poluat 5 râuri în provincia San Juan.

De-a lungul anchetei, Barrick a revizuit dimensiunea accidentului de cel puțin 3 ori, susținând că nu s-a produs nicio contaminare, dar recunoscând în cele din urmă că peste 1 milion de litri de cianură s-au scurs în sistemul acvatic.

Incidentul a avut loc la câteva luni după ce inginerul Autar a adus în discuție preocupările sale cu privire la echipamentele prost întreținute de la mina Veladero. Barrick Gold nu a dorit să comenteze dacă atenționările lui Autar au fost legate de scurgerea de cianură, sau dacă luarea lor în considerare ar fi putut împiedica accidentul.
________
[1]Avertizorul de integritate (whistleblower din engleză, într-o traducere aproximativă, cel care suflă în fluier) este un informator, o persoană care aduce la cunoștința publicului sau autorităților activități imorale sau ilegale petrecute într-un departament guvernamental, o organizație publică sau privată

Articolul poate fi citit integral AICI.
________

Procesul intentat de inginerul Raman Autar împotriva Barrick Gold, Martie 2015

Statement of Claim from Raman Autar by NationalObserver

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole