19 iulie 2024

spot_img

Barrick Gold: o nouă deversare cu cianuri la mina Veladero

Acesta este al treilea accident de mediu raportat de companie în ultimul an și jumătate.

Compania canadiană Barrick Gold a fost nevoită să recunoască producerea unui nou incident la mina Veladero din Argentina. De data aceasta, reprezentanții companiei au raportat ruperea unei conducte care transporta steril, conținutul său deversându-se în provincia San Juan.

Deși, de această dată deversarea a avut o amploare mai mică, incidentul este cel de-al în ultimul an și jumătate, ceea ce a determinat organizațiile de mediu să ceară din nou închiderea minei. Acestea insistă asupra faptului că mina încalcă legea de protecție a ghețarului din Argentina prin operarea pe teren periglaciar.

În septembrie 2015, compania a provocat cel mai mare dezastru ecologic din istoria Argentinei. Peste un milion de litri de soluție cu cianură au ajuns în râurile provinciei. Un an mai târziu, Barrick a trebuit să-și suspende operațiunile la mina Pascual Lama, după ce a recunoscut o nouă deversare toxică.

Cu toate acestea, reprezentanții companiei continuă să minimalizeze incidentele. Într-un interviu acordat unei televiziuni din San Juan, directorul general al minei Veladero a declarat că „singurul accident de mediu important a fost cel din 2015 și acesta nu a avut consecințe asupra mediului.“

„Ce sa întâmplat anul trecut, în schimb, a fost o problemă extrem de mică, care a fost manipulat foarte slab de către compania“, a spus el.

Locuitorii din districtul Jáchal, situat în apropierea minei s-au adunat în piața orașului pentru a protesta împotriva companiei miniere multinaționale. După prima deversare, aceștia, furioși, l-au fugărit pe primarul Mario Vega, care a trebuit să caute adăpost într-o secție de poliție.

Pe atunci, Guvernatorul provinciei, Sergio Unac, a avertizat compania că „ce ați făcut deja este mai mult decât suficient. De acum încolo, performanțele voastre trebuie să fie fără cusur”. Însă deja cele noi deversări cu cianuri recente, au arătat că mina nu poate opera fără să otrăvească pământul și râurile din zonă.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole