10 decembrie 2024

spot_img

Certej: confirmare OFICIALĂ a ilegalității autorizației de construire

19 ianuarie 2015 – Mining Watch România, alături de zecile de cetățeni și organizații ce monitorizează avizarea proiectelor miniere pe bază de cianuri, demască o dată în plus ilegalitățile comise de autorități în favoarea companiilor de minerit canadiene. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a constatat emiterea autorizației de construire cu încălcarea prevederilor legale pentru organizarea de șantier a platformei industriale de la Certej. Răspunsul vine ca urmare a presiunii fără precedent exercitate de cetățeni pentru clarificarea situației și amendarea vinovaților.

În contextul refuzului societății românești de a permite proiecte de minerit cu cianuri, ineficiența și partizanatul ilicit ale autorităților condamnă comunități extinse din România la subdezvoltare și mono-industrializare. Consecințele sunt devastatoare pe termen lung, în condițiile în care viața a peste 1.9 milioane de oameni depinde de resursele de apă, aer și sol ale bazinului Mureșului. România nu este țara proiectelor de minerit “low cost” ce se traduc prin risc evident de accidente miniere, poluare și fuga de a plăti refacerea mediului. Prin urmare autoritățile trebuie să înceteze imediat servilismul față de companiile extractive și să pună pe primul plan interesul public al cetățenilor săi.

Pe parcursul procesului de monitorizare, reprezentanții rețelei Mining Watch România s-au confruntat cu totala lipsă de transparență a Primăriei Certeju de Sus, emitentul autorizației. Primarul Petru Cîmpian a refuzat în repetate rânduri să facă public dosarul de autorizare și actul în sine, accesul la informație fiind declinat și presei, deși autorizația de construire constituie comunicare de interes public. Mai mult, declarațiile în presă ale primarului au fost de natură să inducă în eroare, acesta declarând succesiv că autorizația s-a emis în deplină legalitate. În consecință, Mining Watch România s-a văzut nevoită să recurgă la justiție pentru obligarea Primăriei la publicarea autorizației.

Inspectoratul de Stat în Construcții nu s-a arătat inițial interesat să investigheze legalitatea autorizației, transmițând pe 17 noiembrie un răspuns către Mining Watch România potrivit căruia sesizarea a fost “redirecționată, spre competentă soluționare, Primăriei comunei Certeju de Sus”. Cu alte cuvinte, instutuția de control și-a declinat competența în fața emitentului actului ilegal. Mobilizarea a continuat să crească, zeci de cetățeni contactând ISC pentru lămuriri. Totodată peste 11.000 de cetățeni au semnat petiția prin care îi cereau președintelui nou ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. În acest context, pe 27 noiembrie Mining Watch România a înaintat o a doua sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru sancționarea Primăriei Certeju de Sus și oprirea lucrărilor de organizare de șantier la platforma industrială a minei. Răspunsul ISC confirmă și acuzațiile de ineficiență și suspiciunile de complicitate ale Gărzii de Mediu ce a efectuat un control la șantierele din Certej în octombrie 2014. Controlul nu a sesizat însă nici o ilegalitate, instituția emițând chiar și un comunicat de presă menit să distragă atenția de la neregulile din procesul de autorizare.

În raportul privind rezultatele financiare și de operare din trimestrul trei al anului 2014, Eldorado își asigură investitorii de avansarea sigură a proiectului minier Certej. Continuarea lucrărilor de construcție, în lipsa autorizațiilor legale, arată managementul defectuos al companiei miniere ce și-a indus, în mod deliberat, în eroare proprii investitori. “În urma demonstrării ilegalităților la care recurge Deva Gold pentru avansarea proiectului, considerăm că începerea exploatării aurului la Certej se poate produce doar prin nerespectarea principiilor statului de drept și împotriva zecilor de mii de cetățeni care se împotrivesc cianurării României”, a declarat Roxana Pencea, membru Mining Watch România.

În acest context, Mining Watch România va monitoriza activitatea Instituției Prefectului Hunedoara astfel încât autorizația de construire să fie atacată în contencios, potrivit notificării Inspectoratului de Stat în Construcții.

Pentru mai multe informații: Roxana Pencea, e-mail: contact@miningwatch.ro/mwatch, mobil: 0723 024300.

scan-raspuns-isc-ian-certej-autorizatie ilegala

***

Reţeaua Mining Watch România reuneşte eforturile societăţii civile şi a comunităţilor locale de monitorizare, planificare şi intervenţie privind activităţile miniere în România.

 

 

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,830AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole