3 decembrie 2023

spot_img

Call to action Prefectura Hunedoara. Cronologia începerii lucrărilor de construcție la Certej

CALL TO ACTION

Prefectura Hunedoara are în atribuție atacarea autorizației de construire în contencios. ISC a confirmat emiterea sa ilegală de către Primăria Certeju de Sus, dar stă în resposabilitatea prefectului VASILESCU Sorin-Adrian să ceară în instanță revocarea sa.

Mining Watch a adresat prefectului o solicitare în scris. Aveți aici un model similar, destinat persoanelor fizice.

Vă încurajăm să o trimiteți și voi și împreună să determinăm un răspuns rapid la sesizarea ISC, adică anularea autorizației emise ilegal de Primăria Certeju de Sus.

Contactați Prefectura la datele de mai jos și în mod obligatoriu solicitați un număr de înregistrare.
Tel.0254-211850, 211439;
Fax.0254-215010, 215099
E-mail: prefhd@prefecturahunedoara.ro
prefhd@yahoo.com
cancelarie@prefecturahunedoara.ro (Cancelarie Prefect)

Cronologia începerii lucrărilor de construcție la Certej

5 octombrie 2014 –  Primarul PNL Petru Cîmpian a anunțat demararea lucrărilor de amenajare a platformei industriale pentru exploatarea auriferă cu cianuri de la Certej.

6 octombrie 2014 – Mining Watch România (MW) a documentat fotografic, pentru prima dată, șantierul început de Deva Gold SA la Certej.

10 octombrie 2014 – MW a solicitat Primăriei Certeju de Sus copie a autorizației de construire și a documentației aferente.

15 octombrie 2014 – Membri ai MW se deplasează de la Certej de unde obțin un răspuns în scris la cererea de informare potrivit căruia instituția nu a emis nicio autorizație pentru lucrările respective. În baza acestui înscris Mining Watch România a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții Vest.

15-16 octombrie 2014 – Mining Watch România continuă documentarea fotografică și video în cariera Coranda. Lucrările de șantier continuă nestingherite. MW face public faptul că Proiectul minier de la Certej a început ilegal, fără autorizații

19 octombrie 2014 – Primarul PNL Petru Cîmpian a revenit asupra declarațiilor din presă, precizând că Deva Gold deține toate actele necesare și invita presa să le consulte la sediul primăriei.

23 octombrie 2014 – Mining Watch România a solicitat Consiliului Județean Hunedoara o copie a avizului de specialitate, document tehnic necesar emiterii autorizației de către Primăria Certeju de Sus. Răspunsul  la cererea de informare a arătat că un astfel de aviz “nu a fost emis deoarece nu a fost solicitat”.

27 octombrie 2014 – Membri ai presei și ai rețelei Mining Watch România au dat curs invitației și s-au prezentat la sediul Primăriei din Certeju de Sus pentru a studia documentația și a obține o copie a acesteia. Cu această ocazie, primarul Petru Cîmpian a refuzat să permită studirea autorizației și documentației specifice, deși Legea 544/2001 clasifică informația ca fiind de interes public. Cu ocazia acestei vizite se constată că lucrările continuă.

30 octombrie 2014 – Se împlinesc 43 de ani de la producerea accidentului minier ce a dus la moartea a 89 de persoane în localitatea hunedoreană Certeju de Sus. Cu acestă oacazie MW adresează o scrisoare deschisă ministrului mediului, Attila Korodi, în care i se solicită să precizeze dacă operatorul minier a depus garanții fiananciare în caz de accident, care este valoarea acestora și cine este asiguratorul proiectului Certej.

17 noiembrie 2014 – Inspectoratul de Stat în Construcții a oferit un răspuns către Mining Watch România la sesizarea înaintată pe 15 octombrie prin care se transmite că aceasta a fost “redirecționată, spre competentă soluționare, Primăriei comunei Certeju de Sus”.

24 noiembrie 2014 – Mining Watch România a inițiat o petiție adresată președintelui ales Klaus Iohannis pentru respectarea legii la Certej și sancționarea politică a primarului Cîmpian, membru PNL. În doar trei zile de la lansare, peste 7000 de cetățeni au semnat petiția.

27 noiembrie 2014 – Mining Watch România a înaintat o nouă sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții pentru verificarea legalității autorizației nr. 10/16.09.2014, sancționarea  Primăriei și oprirea lucrărilor.
Având în vedere că subscrisa nu a putut avea acces la documentaţia care a stat la baza autorizaţiei de construire menţionate nici direct, la sediul instituţiei emitente, nici ca urmare a cererii scrise adresate instituţiei, acesta este singurul aspect de nelegalitate (lipsa avizului de specialitate emis de Consiliul Județean) pe care suntem în masură să îl sesizăm la momentul de faţă. Socitităm însă instituţiei dumneavoastră, în virtutea atribuţiilor legale, desfăşurarea unui control complet de legalitate a autorizaţiei 10/16.09.2014 emisă de Primarul Comunei Certeju de Sus pentru „Organizare de şantier” în Cariera Coranda, satul Bocşa Mare, comuna Certeju de Sus».

27 noiembrie 2014 – La trei zile de la lansare Klaus Iohannis a răspuns pe pagina sa de facebook«Mii de români mi-au scris cerându-mi sprijinul pentru clarificarea condițiilor legale în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus (județul Hunedoara). Astăzi, colaboratorii mei au luat legătura cu Primăria Certeju de Sus pentru analizarea documentelor invocate de cetățeni. Vă voi ține la curent în legătură cu acest caz. România lucrului bine făcut înseamnă respect între instituții și cetățeni!».

28 noiembrie 2014 – Președintele ales Klaus Iohannis a oferit un răspuns de parcurs celor peste 7.000 de cetățeni care i-au solicitat respectarea legii la Certej. Vă încurajăm să semnați și să promovați în continuare petiția. Este nevoie de suspendarea imediată a lucrărilor ilegale de construire a platformei industriale la Certej. Începerea proiectului va produce distrugeri iremediabile, iar până la soluționarea procesului privind anularea acordului de mediu orice lucrări de construire trebuie oprite.

30 noiembrie 2014 – Lucrările continuă nestingherite la Certej

 

5 decembrie 2014 – Mining Watch România a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care, în numele celor 10.000 de semnatari ai petiției, se cerea stoparea imediată a oricăror activități de construire până la judecarea solicitării de anulare a acordului de mediu.

16 ianuarie 2015 – ISC confirmă – autorizația de construire pentru Certej este ILEGALĂ și cere prefectului ANULAREA autorizației în contencios.

Ai mai putea citi

Ne gasiti si pe

9,020FaniÎmi place
544CititoriConectați-vă
2,840AbonațiAbonați-vă
spot_img

Cele mai recente articole